ANSVSA a acordat amenzi de 216.000 lei in decembrie

Facebook
Twitter

In cursul lunii decembrie, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 7.872 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 126 de amenzi contraventionale in valoare totala de 216.000 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– Alba, 3.800 lei – neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de depozitare; etichetarea incompleta a produselor alimentare; depozitarea produselor alimentare direct pe paviment;

– Arad, 4.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neintretinerea spatiilor de procesare, depozitare, comercializare;

– Arges, 2.000 lei – produse alimentare depozitate direct pe paviment fara respectarea principiului compatibilitatii produselor;

– Bacau, 2.000 lei – depozitarea produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

– Bistrita-Nasaud, 15.200 lei – agregate de frig neigienizate; lipsa sursei de apa calda; nu se respecta criteriile de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare; lipsa echipamentelor de protectie; lipsa dezinfectantilor; produse alimentare fara elemente de identificare la comercializare;

– Brasov, 2.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;

– Braila, 4.600 lei – depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Bucuresti, 34.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; comercializarea in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neintretinerea spatiilor de depozitare;

– Cluj, 2.000 lei – lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Constanta, 1.200 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; igiena necorespunzatoare in spatiul de depozitare;

– Dambovita, 10.800 lei – neintretinerea spatiilor de productie si a utilajelor; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Dolj, 54.000 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Giurgiu, 5.000 lei – functionarea activitatii fara analiza apei;

– Gorj, 11.400 lei – manipularea produselor alimentare fara echipament de protectie sanitara; neefectuarea examenelor medicale periodice; neintretinerea spatiilor si a mobilierului din dotare; aparatura frigorifica neigienizata; deseuri nealimentare colectate in spatiul comercial; depozitarea necorespunzatoare a unor produse alimentare; nu sunt respectate vecinatatile la depozitarea produselor alimentare; fisele de monitorizare a temperaturii sunt completate cu intermitenta; expunerea spre comercializare a produselor fara elemente de identificare; rafturile cu alimente sunt neigienizate; produsele alimentare au ambalajul plin de praf; prezenta acumularilor excesive de gheata in spatiul de congelare a produselor de patiserie; absenta inregistrarilor privind starea de sanatate a personalului;

– Ialomita, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea utilajelor si ustensilelor; nerespectarea normelor privind ambalarea si etichetarea produselor;

– Iasi, 600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Ilfov, 2.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Maramures, 2.000 lei – neintretinerea spatiilor de procesare, depozitare, comercializare;

– Mures, 8.000 lei- ambalare, etichetare necorespunzatoare;

– Olt, 14.000 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena; supraaglomerarea in spatiul de depozitare;manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare;

– Prahova, 4.000 lei – depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Sibiu, 16.000 lei – etichetarea si depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Suceava, 1.200 lei – conditii igienico-sanitare necorespunzatoare;

– Timis, 4.600 lei- depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de depozitare;

– Vaslui, 3.000 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Vrancea, 6.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; functionarea in spatiu neautorizat, neinregistrat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE