Meniu

ANSVSA a acordat amenzi de 216.000 lei in decembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii decembrie, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 7.872 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 126 de amenzi contraventionale in valoare totala de 216.000 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– Alba, 3.800 lei – neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de depozitare; etichetarea incompleta a produselor alimentare; depozitarea produselor alimentare direct pe paviment;

– Arad, 4.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neintretinerea spatiilor de procesare, depozitare, comercializare;

– Arges, 2.000 lei – produse alimentare depozitate direct pe paviment fara respectarea principiului compatibilitatii produselor;

– Bacau, 2.000 lei – depozitarea produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

– Bistrita-Nasaud, 15.200 lei – agregate de frig neigienizate; lipsa sursei de apa calda; nu se respecta criteriile de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare; lipsa echipamentelor de protectie; lipsa dezinfectantilor; produse alimentare fara elemente de identificare la comercializare;

– Brasov, 2.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;

– Braila, 4.600 lei – depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Bucuresti, 34.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; comercializarea in spatii necorespunzatoare sau neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neintretinerea spatiilor de depozitare;

– Cluj, 2.000 lei – lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Constanta, 1.200 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; igiena necorespunzatoare in spatiul de depozitare;

– Dambovita, 10.800 lei – neintretinerea spatiilor de productie si a utilajelor; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Dolj, 54.000 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Giurgiu, 5.000 lei – functionarea activitatii fara analiza apei;

– Gorj, 11.400 lei – manipularea produselor alimentare fara echipament de protectie sanitara; neefectuarea examenelor medicale periodice; neintretinerea spatiilor si a mobilierului din dotare; aparatura frigorifica neigienizata; deseuri nealimentare colectate in spatiul comercial; depozitarea necorespunzatoare a unor produse alimentare; nu sunt respectate vecinatatile la depozitarea produselor alimentare; fisele de monitorizare a temperaturii sunt completate cu intermitenta; expunerea spre comercializare a produselor fara elemente de identificare; rafturile cu alimente sunt neigienizate; produsele alimentare au ambalajul plin de praf; prezenta acumularilor excesive de gheata in spatiul de congelare a produselor de patiserie; absenta inregistrarilor privind starea de sanatate a personalului;

– Ialomita, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea utilajelor si ustensilelor; nerespectarea normelor privind ambalarea si etichetarea produselor;

– Iasi, 600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Ilfov, 2.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Maramures, 2.000 lei – neintretinerea spatiilor de procesare, depozitare, comercializare;

– Mures, 8.000 lei- ambalare, etichetare necorespunzatoare;

– Olt, 14.000 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena; supraaglomerarea in spatiul de depozitare;manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare;

– Prahova, 4.000 lei – depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Sibiu, 16.000 lei – etichetarea si depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Suceava, 1.200 lei – conditii igienico-sanitare necorespunzatoare;

– Timis, 4.600 lei- depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de depozitare;

– Vaslui, 3.000 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Vrancea, 6.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; functionarea in spatiu neautorizat, neinregistrat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.