UE planuieste sa suspende subventiile agricole pentru pensionari. Iata parerea specialistilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noua Politica Agricola Comuna (PAC) aduce schimbari majore la modul in care se vor acorda subventiile, iar unele din aceste schimbari sunt considerate de multe voci neconstitutionale. O masura foarte controversata propusa in noul PAC este limitarea accesului la subventii persoanelor care beneficiaza de pensie de la stat.

Dintr-o dorinta de a sustine tot mai mult atragerea tinerilor in agricultura, noile masuri UE descurajeaza fermierii cu experienta si in unele cazuri chiar ii impiedica pe acestia sa realizeze o agricultura performanta. Masura de limitare a subventiilor pentru pensionari a starnit controverse in cadrul Parlamentul European, foarte multi europarlamentari aratandu-si dezacordul pentru aceasta decizie.

Unul din acesti europarlamentari este si romanul Daniel Buda, care sustine implicarea tinerilor in agricultura insa nu este de acord cu limitarea subventiilor pentru pensionari.

,,Discutiile au fost multiple, legate in principal de fenomenul de imbatranire din mediul rural, precum si de nevoia identificarii unor solutii prin care sa se combata acest fenomen. In interventia pe care am avut-o, am subliniat importanta abordarii unui astfel de subiect, insa, am dorit din capul locului sa precizez faptul ca nu putem fi de acord cu o limitare la accesul subventiilor de catre persoanele care beneficiaza de pensie de la stat sau au alta forma de pensie. De altfel, acest lucru ar contraveni dispozitiilor constitutionale din tara noastra si sunt convins ca si altora, din alte state’’, a declarat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Buda considera ca incurajarea tinerilor in agricultura se poate realiza si prin mijloace convenabile pentru ambele parti. ,,Identificarea unor solutii care sa stimuleze transferul exploatatiilor de la persoanele in varsta catre tinerii fermieri este cu totul altceva’’, mai spune Daniel Buda.

Fenomenul acapararii terenurilor limiteaza accesul tinerilor in agricultura

Buda a abordat si problema acapararii terenurilor si considera ca acest fenomen limiteaza accesul tinerilor si incurajeaza preluarea de terenuri agricole doar pentru primirea subventiei ci nu pentru a dezvolta o agricutura performanta.

,,(…) acest fenomen de acapare nu doar ca limiteaza accesul tinerilor la terenuri, dar ele nu sunt intotdeauna exploatate la un nivel la care ar trebui, proprietarii acestora fiind interesati de primirea subventiilor si mai putin de productivitate. Acest fenomen nu este intalnit doar in cazul marilor concentratii de terenuri, ci si in multe alte situatii. Tocmai de aceea, a aparut necesitatea discutarii in spatiul public a posibilitatii ca plata subventiilor sa fie conditionata de existenta unei anumite productii’’, explica europarlamentarul.

Daniel Boda insista asupra acestui subiect si considera ca subventiile agricole trebuie sa fie acordate doar acelor fermieri care muncesc pamantul. Europarlamentarul mai este de parere ca terenurile lasate parloaga aduc un dezavantaj fermierilor activi, acestea generand diferite boli si constrangand agricultorii sa scoata mai multi bani din buzunar pentru combaterea lor. Mai multe informatii despre acest subiect puteti gasi pe pagina oficiala de Facebook a europarlamentarului Daniel Buda

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE