Pesta Porcina: locuitorii dintr-un sat au blocat accesul autoritatilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform informatiilor furnizate de IJP Olt, mai multi locuitori din satul Rusanesti, judetul Olt, risca sanctiuni dupa ce acestia au blocat accesul echipelor DSVA in sat. Veterinarii, care venisera sa preia porcii bolnavi de pesta porcina au fost opriti de cativa locuitori, care au avut o atitudine „recalcitranta”, noteaza Agerpres.

Echipele de veterinari actioneaza vineri la Rusanesti, unde saptamana trecuta au fost confirmate trei focare de pesta porcina africana (PPA), pentru eutanasierea porcilor. Veterinarii sunt insoti de efective sporite de jandarmi.

Decizia eliminarii tuturor porcilor din Rusanesti a fost luata luni de autoritatile judetene, iar reprezentantii DSVSA au ajuns marti in localitate pentru a eutanasia animalele, insa au intampinat opozitia satenilor si timp de doua zile nu au putut sa actioneze. Joi au fost eliminati porcii din ferma familiei primarului din Rusanesti iar vineri si alti localnici din Rusanesti au permis accesul echipelor DSVSA in gospodarii pentru eutanasierea suinelor. In ultimele zile sute de localnici s-au adunat in centrul localitatii si si-au manifestat nemultumirea fata de masura eliminarii porcilor.

Efective sporite de jandarmi si politisti sunt prezente vineri la Rusanesti alaturi de echipele DSVSA

„Mai multe efective de jandarmi sunt prezente astazi la Rusanesti pentru a sprijini activitatea reprezentantilor DSVSA. Jandarmii au legitimat doua persoane care au avut o atitudine, sa spunem, recalcitranta, urmand a se analiza daca vor fi sanctionate, dar situatia este sub control, nu sunt probleme”, a spus purtatorul de cuvant al IJJ Olt, locotenent colonel Iulian Mihai.

O a treia persoana care risca sa fie sanctionata contraventional este un barbat care ar fi incercat sa blocheze, cu un tractor, accesul veterinarilor pe o strada din Rusanesti. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Olt, Cristian Grigorescu, barbatul a fost condus la sediul Politiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE