Adrian Pintea, directorul general APIA a declarat ca institutia pe care o conduce a derulat, in cei 10 ani de la aderarea la UE, fonduri europene si nationale in valoare totala de peste 23 miliarde de euro, iar rata de absorbtie a fondurilor a depasit 96%, relateaza Agerpres.
„In cei zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, APIA a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 23 miliarde euro. Rata medie anuala de absorbtie a fondurilor europene este de peste 96%. In medie, la APIA se depun 900.000 de cereri in fiecare an, pentru o suprafata de peste 9,5 milioane hectare. Aceste cereri sunt prelucrate de catre colegii de la APIA. Si fondurile sunt mari si numarul de personal este pe masura. In prezent APIA are un personal de 4.800 de angajati”, a afirmat Pintea.
Peste 100 de scheme de plata puse la dispozitia fermierilor
El a subliniat ca in 2007 APIA derula mai putin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor romani, insa, odata cu implementarea noii politici agricole comune, dupa anul 2015 pana in prezent fermierii beneficiaza de peste 100 de scheme de plata, de forme de sprijin.
„Incepand cu 2007, dupa aderarea la Uniunea Europeana, APIA implementeaza scheme si masuri de sprijin destinate fermierilor finantate din doua fonduri europene: Fondul European de Garantare Agricola, implementat strict de APIA, prin care se acorda platile directe, masurile de piata, masurile de promovare a produselor agricole, si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, prin care APIA gestioneaza masurile delegate din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Fata de aceste doua fonduri europene, o suma consistenta o avem si din bugetul national, din care se acorda ajutoarele nationale tranzitorii, cat si ajutoarele nationale de stat. Ca si alocari financiare si plati care au fost efectuate de catre APIA prin FEGA, din alocarea financiara pe care am avut-o in perioada 2007-2014, de 7,71 miliarde euro, APIA a efectuat plati in aceasta perioada de 7,38 miliarde euro, iar alocarea financiara pentru urmatorul exercitiu financiar, respectiv 2015-2020, a fost de peste 11 miliarde euro, si, fiind la inceput de drum, pana in momentul de fata avem plati efectuate peste 5 miliarde euro. In ceea ce priveste Fondul European Agrico pentru Dezvoltare Rurala, prin masuri delegate in primul exercitiu am avut 3 miliarde euro ca si alocare, pati de 2,940 miliarde euro, iar pentru noul exercitiu avem 3,11 miliarde euro si pana in momentul de fata plati de peste 1,350 miliarde euro”, a explicat directorul APIA.
Potrivit acestuia, in campania 2017, in exercitiul financiar 16 octombrie 2017-15 octombrie 2018, APIA a autorizat la plata suma de 2,820 miliarde euro, din care 2,636 miliarde euro in campania 2017 au fost din Fondul European de Garantare Agricola, Fondul European de Dezvoltare Rurala si cofinantari si peste 183 milioane euro masuri de piata in comert exterior si ajutoare de stat.