In aceste zile, institutiile europene au purtat discutii aprinse cu privire la tehnologiile agricole si banii alocati fermierilor incepand cu viitorul exercitiu financiar al Politicii Agricole Comune. Europarlamentarul roman Daniel Buda a vorbit despre oportunitatile tarii noastre in viitoarea PAC si depre modul in care agricultura romaneasca se poate dezvolta, noteaza Euractiv.
„Romania de astazi are oportunitatea majora de a se dezvolta si moderniza gratie, in principal, fondurilor europene. Aceste finantari trebuie facute astfel incat sa permita utilizarea tehnologiilor de varf in domeniul agricol pentru a putea vorbi de o crestere a performantei sectorului agricol, dar si de investitii eficiente in acest sector”, a declarat eurodeputatul Daniel Buda.
El spune ca utilizarea tehnologiilor moderne – care vor putea fi achizitionate cu ajutorul fondurilor europene – vor permite fermierilor o crestere a productivitatii, dar si o scadere a costurilor de productie, astfel incat produsele agricole vor fi mai accesibile consumatorilor.
„Sectorul agricol din Romania si cel de la nivel european trebuie sa fie preocupate de producerea unei hrane de calitate si, in acelasi timp accesibile pentru consumatorul larg, iar acest lucru poate fi facut, asa cum am spus, prin intermediul tehnologiilor agricole”, a mai spus eurodeputatul.
Daniel Buda, despre decizia UE de a suplimenta platile directe pentru Romania
Europarlamentarul a catalogat platile directe drept principala centura de siguranta de care au nevoie fermierii si a salutat decizia UE de a suplimenta platile directe pentru fermierii romani.
„Apreciez dispozitia Comisiei Europene de a veni cu plati directe suplimentare pentru Romania avand in vedere ca avem de-a face cu ajustari bugetare generate de iesirea Marii Britanii din UE, dar si aparitia altor provocari precum migratia sau securitatea. Cu toate acestea, sectorul agricol din Romania va beneficia de plati directe mai mari pe hectar ceea ce este un lucru foarte bun”, mai spune oficialul european.
Daniel Buda adauga ca o alta tema importanta este gasirea unei modalitati prin care banii dati fermierilor de UE sa duca si la cresterea productivitatii, iar oficialii de la Bruxelles trebuie sa se asigure ca destinatarii subventiilor le si transfera in productie.