Pesta porcina africana: prefectul unui judet, solicitare catre vanatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prefectul Ioan Mihaiu face apel la asociatiile vanatorilor din judet pentru a recolta pana la sfarsitul lunii februarie cota de mistreti aprobata de ministerul Mediului, noteaza Agerpres.

„In urma cu o luna, cota era realizata in procent de 20%. Am convocat Centrul local de combatere a bolilor ca sa tragem un semnal de alarma fiindca e cazul sa ajungem cat mai repede la realizarea cotei. In momentul de fata, suntem la peste 35% si avem promisiuni de la asociatiile de vanatoare ca vor realiza cota pana in februarie. O sa urmarim. Saptamanal, primesc un raport din partea Garzii forestiere referitor la numarul de porci mistreti impuscati”, a declarat prefectul.

In mod normal, cota de recolta se aproba anual prin ordin ministerial, insa aparitia pestei porcine africane a determinat suplimentarea acesteia. Pe raza judetului Bihor, cota a ajuns la 4.265 de mistreti.

Pesta porcina africana a reaparut in Bihor pe 27 octombrie

„In prezent, se continua actiunile de recoltare a cotelor si a cotelor suplimentare la specia mistret de pe raza judetului Bihor, pana la realizarea cotei de recolta si a cotei de interventie aprobata. La sfarsitul lunii ianuarie, sigur se va ajunge la 90-95 % din cota”, a precizat Antal.

Potrivit directorului DSVSA Bihor, Remus Motoc, s-au identificat 16 focare confirmate in gospodarii, existand si alte trei suspiciuni, doua la Chesereu si una la Chislaz. Din cele 16 focare, s-au intocmit opt dosare pentru despagubiri, celelalte fiind in lucru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE