Seminte gratis pentru persoanele care doresc sa planteze legume si fructe romanesti. Cum se pot obtine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi gradinari, membri ai asociatiei „Seminte cu suflet” vor strabate intreaga tara, unde vor organiza piete libere, in cadrul carora vor oferi seminte gratis tuturor celor care doresc sa cultive si sa manance fructe si legume romanesti, noteaza Agerpres.

„Noi, incepand de sambata, vom organiza piete de seminte gratuite in toata tara, din saptamana in saptamana. Deci, avem de organizat 11 piete, printre care si Sibiul. Si vor fi distribuite seminte gratuite si, daca este posibil, venim si cu plante, cu lastari. Prin aceasta cautam sa promovam si sa pastram semintele vechi romanesti, cat inca le mai avem, soiuri cu gustul nostru vechi”, a explicat Rodica Meirosu, presedinta asociatiei.

Prima piata de “seminte cu suflet” din acest an va avea loc sambata, 19 ianuarie, de la ora 10,00, la Facultatea de Horticultura din Bucuresti.

Soiurile de seminte din piata, oferite si Papei Francisc

O mare parte din semintele care vor fi oferite gratis doritorilor provin de la preotul-cercetator Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Anul trecut, Papa Francisc a primit, in timpul vizitei efectuate de premierul Viorica Dancila, la Vatican, seminte de la 10 soiuri de top, realizate de cercetatorii Statiunii de cercetare legumicola Buzau si selectate de Costel Vanatoru.

„Primul targ de seminte se va numi “Seminte de primavara” si va fi in 9 februarie, intre orele 10.00 si 18.00, in foaierul Bibliotecii Judetene ASTRA, sediul nou. S-au anuntat pana in acest moment, 25 de producatori de legume, fructe si flori din toata tara, care vor oferi in regim gratuit, seminte reproductibile din cele mai bune soiuri traditionale romanesti. Este ca o piata de seminte si informatii despre gradinarit. Este pentru prima data la Sibiu. Grupul acesta se numeste “Seminte cu suflet”. (…) Este important ca acest grup genereaza un spatiu colegial, este ca un fel de breasla, care asigura existenta si distribuirea gratuita a semintelor reproductibile si a plantelor curate si sanatoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate si apararea biodiversitatii”, a declarat purtatorul de cuvant al Bibliotecii Judetene ASTRA din Sibiu, Anca Vasilescu.

Urmatorul targ de seminte, la Sibiu

In 9 februarie, pentru prima data, o parte dintre acesti legumicultori vor organiza un targ de seminte si la Sibiu, oras care, in acest an, are statutul de Regiune Gastronomica Europeana. Targul de seminte va fi gazduit de Biblioteca Judeteana ASTRA din Sibiu.

Iata toate orasele in care se vor organiza targuri marca „Seminte cu suflet”.

  • 9 februarie – Piața Semințe cu suflet în Sibiu, la Biblioteca Județeană Astra din str. G. Barițiu, nr. 7, de la ora 10.00
  • 16 februarie – Piața Semințe cu suflet în Timișoara, la Liceul Waldorf, de la ora 10.00
  • 23 februarie – Piața Semințe cu suflet în Chișinău,  la Casa de Cultură Suruceni, de la ora 10.00
  • 2 martie – Piața Semințe cu suflet în Baia Mare (locație încă neanunțată)
  • 9 martie – Piața Semințe cu suflet în Cluj-Napoca (locație încă neanunțată)
  • 16 martie – Piața Semințe cu suflet în Brașov, Școala Generală Nr. 30 din strada1 Decembrie 1918, nr. 5 – cartier Tractorul, de la ora 10.00
  • 23 martie – Piața Semințe cu suflet în Teiuș (locație încă neanunțată)

Intrarea la evenimentele Asociației ”Semințe cu suflet” este liberă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE