MADR, noutati despre fondurile ce pot fi atrase prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Teodora Gabriela GHENIU, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a participat joi, 20 iunie 2019, la cea de-a treia reuniune a Comitetului de Investitii pentru monitorizarea si supervizarea implementarii instrumentului financiar de imprumut cu partajarea riscului la nivel de portofoliu din cadrul Acordului de finantare incheiat cu Fondul European de Investitii.

In cadrul reuniunii, Teodora Gabriela GHENIU a fost aleasa Presedinte al Comitetului de Investitii.

Intalnirea s-a concentrat pe analiza stadiului implementarii instrumentului financiar finantat prin PNDR. Conform informatiilor preliminare la data desfasurarii reuniunii, au fost acordate 96 de credite fermierilor si antreprenorilor din spatiul rural in valoare de aproximativ 11 milioane euro.

Presedintele Comitetului de Investitii, Teodora Gabriela GHENIU, a apreciat cresterea numarului de credite acordate in ultima perioada, acest aspect indicand faptul ca s-au facut progrese cu privire la adaptarea produselor de creditare la cerintele specifice ale fermierilor si a subliniat, totodata, nevoia de a continua actiunile de promovare a sprijinului acordat prin acest instrument financiar pentru a facilita accesul beneficiarilor vizati prin PNDR.

Reamintim ca bancile selectate pentru a acorda credite prin instrumentul financiar finantat prin PNDR sunt: Banca Comerciala Romana, Libra Internet Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank.

Prin instrumentul financiar implementat in cadrul PNDR pot fi accesate credite pentru finantarea unor investitii si a capitalului de lucru aferent, inclusiv pentru asigurarea cofinantarii private pentru proiectele sprijinite prin granturi, in cadrul urmatoarelor submasuri din PNDR:

  • 1 Investitii in exploatatii agricole;
  • 1a Investitii in exploatatii pomicole;
  • 2 Investitii pentru procesarea/marketingul produselor agricole;
  • 2a Investitii pentru procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol;
  • 4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole;
  • proiecte prin LEADER care raspund la obiectivele submasurilor de mai sus.

Pana in prezent cele mai multe credite au fost acordate in cadrul submasurii 4.1 Investitii in exploatatii agricole. In procesul de acordare a creditelor au fost vizate, de asemenea, domeniile prioritare stabilite la nivelul MADR: fermele mici, tinerii fermieri si zonele montane.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE