Meniu

ANSVSA, controale in industria pestelui. Ce au descoperit inspectorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 11 martie – 5 aprilie 2019, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor impreuna cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti au desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului in care sunt respectate, de catre operatorii din sectorul alimentar, conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea si comercializarea pestelui si produselor din pescuit provenite din productia interna si din comertul intracomunitar.

In cadrul actiunii au fost verificate 2.354 de obiective: 19 ambarcatiuni de pescuit, 25 de puncte de debarcare a pestelui, 43 de centre de colectare peste, 96 de ferme de acvacultura cu centre de colectare a pestelui integrate, 40 de unitati de produse proaspete din pescuit (cherhanale), 41 de unitati de procesare a pestelui si produselor din pescuit, 117 unitati de reambalare si depozite independente care asigura stocarea  pestelui si produselor din pescuit, 1.311 magazine de desfacere a pestelui,  precum si 662 de mijloace auto utilizate pentru transportul pestelui si produselor din pescuit.

In urma controalelor au fost aplicate 168 de sanctiuni contraventionale in valoare de 588.260 de lei, au fost emise 4 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si 9 ordonante pentru interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati. Totodata a fost retinuta oficial si dirijata catre unitati de neutralizare cantitatea de 9.191 de kg peste.

Dintre neconformitatile sanctionate, mentionam:

– deficiente privind aplicarea programelor de igienizare a spatiilor de productie, respectiv, a programelor de combatere a daunatorilor si de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman;

– deficiente privind trasabilitatea, marca de identificare si etichetarea pestelui destinat comercializarii;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura a pestelui, pe durata transportului, la nivelul depozitelor, unitatilor de reambalare precum si la nivelul unitatilor de comercializare a pestelui si produselor din pescuit;

– operatorii unor unitati din sectorul alimentar nu au elaborat si implementat programe proprii de autocontrol;

– utilizarea unor mijloace neautorizate pentru trasportul pestelui si produselor din pescuit;

– comercializarea pestelui si produselor din pescuit in spatii care nu detin documente de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru desfasurarea activitatii de vanzare cu amanuntul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE