porci mistreti de vanzare

Preturile la carcasele de porc s-ar putea majora chiar si cu 40%. Care sunt cauzele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP), sustine ca efectivele de porcine din Romania au scazut constant in ultimii an, ajungand de la 4,7 milioane de capete in 2016, la 4,24 de milioane in 2018. Cu toate acestea, pesta africana este abia pe locul trei in ceea ce priveste cauzele acestei scaderi, noteaza Agerpres.

„Bulgaria este singura tara care si-a marit efectivul de scroafe de reproductie. Spania si-a marit numarul de suine per total, iar Romania a ajuns la minus 8,7% efectiv total. Efectivele de suine din Romania au scazut constant, de la 4,7 milioane de capete in 2016, am ajuns in 2018 la 4,24 milioane de capete. Din toate analizele pe care le-am studiat, scaderea a fost cauzata, in primul rand, abatorizarii in numar mare, dar cu inlocuire mica a efectivelor. In 2018, s-a abatorizat cu 12,1% mai mult fata de 2017, Romania detinand locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria. Al doilea motiv ar fi unul global: necesarul de porc gras in China din cauza dezastrului provocat de pesta porcina africana (PPA). Marile state din UE producatoare de piglet (purcelusi – n. r.) s-au reorientat, nu mai vand, desi avem contracte ferme si s-au reorientat spre ingrasarea porcului, abatorizare si vanzare catre China in cantitati masive. Pretul la piglet este, de asemenea, in crestere exploziva, Romania fiind dependenta in continuare de achizitia purceilor din Uniunea Europeana. De-abia pe locul 3 este pesta porcina africana”, a afirmat Mary Pana.

Legea reproductiei, extrem de necesara pentru acest sector

Mary Pana a mai explicat ca este nevoie de o Lege a reproductiei, pe care desi o avem „nu mi se pare ca este functionala”.

„Fermele de reproductie din Romania sunt afectate de pesta porcina africana, iar fermele in modernizare asteapta Legea reproductiei ca sa isi puna in functionare afacerile, iar importatorii de piglet au contracte neonorate si se confrunta cu preturi foarte mari”, a subliniat Pana.

Pretul la carcasele de porc poate creste cu pana la 40%

Presedintele asociatiei mai sustine ca preturile la carcasa de porc „au crescut imens cu aproximativ 25%” si se prevede inca o majorare cu pana la 40%, din cauza Pestei Porcine Africane existente in Asia, unde au fost ucise 12 milioane de scroafe.

„La fermierul din Romania, cresterea exploziva a pretului pe kilogram in viu astazi a ajuns la 6 lei, de la un dezastru in luna februarie, cand ajunsesem sa vindem din zonele fara pesta porcina africana la 3 – 3,5 lei/kg. Este o crestere exploziva, dar nu va tine mult. Practic, este o crestere artificiala, pe fondul lipsei de purcei. Statele membre s-au reorientat, nu mai vand purcei sau vand in numar mic si la preturi enorme. Nu avem disponibilitate de piglet si cred ca in curand, daca nu ne reorientam rapid pe reproductie, nu vom mai putea creste porc”, a explicat reprezentatul crescatorilor de animale.

Potrivit sursei citate, Romania ocupa locul 15 mondial la importul de carne de porc inainte de criza pestei porcine africane, importand 1,8% din cantitatea mondiala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE