Petre Daea, la inaugurarea unei noi cooperative. Fermierii care vor beneficia de pe urma acesteia

Facebook
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in data de 8 aprilie 2019, impreuna cu premierul Viorica Dancila la inaugurarea oficiala a Bursei de Peste din Tulcea, obiectiv de investitii finantat din Fondul European pentru Pescuit. La eveniment au luat parte Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne si Razvan Cuc, ministrul Transporturilor, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, precum si fermieri piscicoli si autoritati locale.

Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat, de asemenea, secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Nicolae Dimulescu, directorul Casei Romane de Comert Agroalimentar ”Unirea”, Adrian Izvoranu, directorul general adjunct al AM-POPAM, Gheorghe Vacaru.

Scopul principal al Bursei de Peste este sa consolideze infrastructura de colectare si distribuire a pestelui pescuit sau produs in fermele de acvacultura din Delta Dunarii, aducand, in acelasi timp transparenta, trasabilitate si bunastare. Aceasta investitie vine in sprijinul pescarilor comerciali, si are rolul de a usura activitatea centrelor de colectare a pestelui si a fermelor de acvacultura din Delta Dunarii pe segmentul de distribuire/vanzare, pe lanturi de comercializare sigure si cat mai scurte, pentru a pune in valoare calitatea pestelui din Delta Dunarii. Prin intermediul acestui obiectiv se urmareste detinerea unei evidente mai clare a nivelului capturilor, comercializarea pestelui si a produselor din peste la un pret corect, calitatea marfurilor si totodata proiectul sprijina pescarii si proprietarii de pensiuni, in vederea dezvoltarii turismului in aceasta zona.

Dupa vizitarea obiectivului de investitii, oficialii prezenti au participat la o sesiune de discutii cu reprezentantii asociatiilor de pescari, ocazie cu care au fost dezbatute principalele probleme cu care se confrunta sectorul piscicol: imbatranirea populatiei din Delta Dunarii, trasabilitatea pestelui pe piata nationala, pasarile ihtiofage si sprijinirea pescarilor pentru continuarea activitatii traditionale a locuitorilor din aceasta zona atat de importanta pentru tara noastra.

In acest context, ministrul Petre Daea a declarat: ”Accesul la resursa se face pe baza unei politici in domeniu, care sa respecte habitatul si sa pastreze viabilitatea resursei respective.

Avem o actiune sustinuta din punct de vedere al interesului national, pentru a da culoar de sprijin in viitoarea Politica 2021-2027 pentru acest domeniu, al pisciculturii”.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a optat pentru solutia functionarii Bursei de Peste din Tulcea ca punct de lucru al Casei Romane de Comert Agroalimentar Unirea – structura nou infiintata in cadrul Ministerului, cu capital integral de stat, orientata catre atragerea producatorilor in circuitul economic reglementat si fiscalizat.

In cadrul vizitei, premierul Dancila i-a solicitat ministrului Daea sa formeze un grup de lucru pentru dezvoltarea sectorului, in care sa fie implicati localnicii din zona, astfel incat solutiile sa se plieze pe realitatea existenta, pentru a avea impactul dorit. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va demara realizarea unui Program Strategic pentru Piscicultura, in care sa fie prevazute masuri pentru reducerea daunelor provocate de pasarile ihtiofage, stimularea tinerilor pescari pentru instalare in Delta Dunarii si stabilirea unor masuri pentru sustinerea financiara a pisciculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE