ANSVSA, controale in mai multe unitati agroalimentare. Ce nereguli au descoperit inspectorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 5-20 decembrie 2018 inspectorii sanitari-veterinari au verificat 4.592 de obiective (unitati de industrie alimentara, piete agro-alimentare si unitati de vanzare cu amanuntul) si au realizat 427 de controale in trafic, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratelor de Politie judetene.

Neregulile identificate in timpul controalelor au fost amendate prin aplicarea a 294 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 785.910 de lei si emiterea a 4 ordonante de suspendare si 3 ordonante de interzicere a activitatii.

De asemenea, a fost confiscata o cantitate de 1.858 kg de produse alimentare neconforme (carne si produse din carne), 65 de litri de lapte si 7 kg de peste. In urma controalelor realizate in trafic au fost confiscati 11 porci vii cu greutatea totala de 1.030 kg si 4 carcase de porc cu o greutatea de 513 kg. Porcii au fost eutanasiati si carcasele distruse. Toate produsele neconforme au fost dirijate catre unitati de neutralizare, pentru a fi distruse.

Dintre deficientele identificate si sanctionate, mentionam:

-depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

-comercializarea produselor alimentare fara respectarea conditiilor de igiena, sau in spatii neinregistrate sanitar veterinar;

-manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

-nerespectarea legislatiei in vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor alimentare;

-lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

-transportul carnii si al produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane (PPA);

-transportul de animale neidentificate, fara documente sanitare veterinare

-transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neinregistrate sanitar veterinar;

-personal fara echipament de protectie.

ANSVSA continua supravegherea operatorilor din industria alimentara in perioada urmatoare, prin actiuni de inspectie si control si prin asigurarea serviciului de permanenta, de catre personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Reamintim cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

ANSVSA reaminteste cetatenilor ca este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane (PPA), iar comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi de pana la 40.000 de lei!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE