Comisia Europeana nu va ridica restrictiile privind comertul cu carne de porc in Romania

Facebook
Twitter

Comisia Europeana considera ca implicarea autoritatilor romane in stoparea Pestei Porcine Africane este ineficienta si de aceea a decis sa nu relaxeze restrictiile cu privire la comercializarea carnii de porc pe teritoriul tarii noastre, relateaza Euractiv.

Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) s-a adresat deja oficialilor din domeniul sanatatii de la Comisia Europeana si a solicitat ridicarea masurilor de restrictie privind transportul porcilor si a carnii de porc, masuri aplicate in mod excesiv in Romania.

Potrivit unui comunicat al organizatiei, in raspunsul forului european se mentioneaza foarte clar ca misiunile de audit, desfasurate in perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene, din cauza masurilor insuficiente si ineficiente luate de catre autoritati pentru exploatatiile non-comerciale si gospodariile populatiei.

Raportul forului european: masuri insuficiente si ineficiente luate de autoritatile romane

Masurile la care fac referire oficialii europeni vizeaza: identificarea, inregistrarea si evidenta animalelor si a produselor din carne de porc, controlul miscarilor de animale si a produselor din carne de porc, a mijloacelor de transport si a persoanelor, masurile scazute de biosecuritate, precum si lipsa unui plan de actiune cu termene concrete privind prevenirea, eradicarea si controlul PPA in conformitate cu legislatia europeana si cu recomandarile misiunilor de audit, in special noi proiecte legislative nationale de clasificare a fermelor, biosecuritate si controlul circulatiei porcinelor.

Peste 850 de focare PPA stinse pana in prezent

In cei aproape doi ani de la primul caz confirmat, virusul Pestei Porcine Africane a provocat pagube uriase fermierilor romani si a dus la eutanasierea a 365.595 de porci. Virusul era prezent in 84 de localitati din 16 de judete, cu un numar de 397 de focare, dintre care 10 in exploatatii comerciale.

La nivel national, au fost stinse, pana la acea data, 853 de focare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE