septembrie 19, 2021

Ministrul Oros, intalnire cu un important oficial international. Care au fost subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit-o joi, 15 octombrie 2020, la sediul MADR pe doamna Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze la Bucuresti.

La intalnire a participat si doamna Marie-Luce Ghib, consilier agricol regional pentru Romania. Ambasadoarea a solicitat aceasta intalnire pentru a se prezenta, fiind recent numita in functie, dar si pentru a discuta despre intalnirea bilaterala a celor doi ministri ai agriculturii, ce este programata sa aiba loc la Paris, in 26 octombrie a.c.

In deschiderea discutiilor, cei doi oficiali au apreciat relatiile foarte bune de colaborare din Romania si Republica Franceza, mai ales ca, in contextul viitoarei Politici Agricole Comune, ambele tari impartasesc puncte de vedere comune. In aceasta privinta, doamna Laurence Auer a subliniat toata deschiderea si disponibilitatea pentru a oferi suportul echipei sale in eventualitatea in care sunt solicitari din partea MADR.

Ministrul Adrian Oros a afirmat ca agricultura din Romania are anumite nevoi care trebuie rezolvate in perioada urmatoare, iar experienta Frantei poate ajuta tara noastra, fiind binecunoscut modelul de succes frantuzesc al fermei de familie, precum si eficienta invatamantului agricol. De asemenea, un alt subiect de interes il reprezinta infiintarea unor depozite sau centre logistice regionale pentru colectarea, depozitarea, promovarea si distribuirea produselor agroalimentare, aspect rezultat in urma discutiilor dintre MADR si reprezentantii mediului asociativ din Romania.

Totodata, Adrian Oros a precizat ca in contextul viitoarei PAC 2021-2027, Romania subliniaza importanta fermelor micii si a fermelor de familie pentru contributia agriculturii la ambitia de mediu. Agricultorii din aceste ferme folosesc metode agrotehnice traditionale, mult mai prietenoase cu mediul, decat cele intensive practicate de fermele mai mari.

In acelasi timp, in ceea ce priveste strategia Farm to Fork, ministrul a subliniat ca Romania sustine reducerea cu 50 % a utilizarii pesticidelor chimice si a riscurilor pe care acestea le reprezinta, pana in 2030 si a excesului de nutrienti, raportat la media folosita in Uniunea Europeana. Adrian Oros a precizat ca in Romania, media pesticidelor folosite este de 660g/ha, in timp ce media europeana este de 2.200 g/ha.

Cei doi oficiali au apreciat ca Pactul Ecologic European (Green Deal) propune obiective care vor avea un impact benefic asupra componentelor de mediu si a sanatatii publice prin promovarea unor practici agricole durabile, iar pe termen lung poate contribui la atenuarea efectelor si adaptarea la schimbarile climatice.

Totodata, ambasadoarea Laurence Auer a reiterat ideea ca Franta va ramane un partener de incredere al Romaniei, ce sustine o agricultura nu asa de intensiva, cu orientare spre sustinerea fermelor de familie si a promovarii produselor regionale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE