Vremea calda si lipsa zapezii afecteaza serios culturile de cereale. Unde vor fi inregistrate cele mai mari pierderi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile ridicate inregistrate in ultima perioda si lipsa zapezii au un impact negativ asupra culturilor de cereale si de oleaginoase insamantate in toamna anului 2019, iar in unele zone din tara graul incepe sa se usuce. De asemenea, fermierii sustin ca se confrunta cu o criza majora de apa.

Rapita are, de asemenea, nevoie de apa, iar fermierii spun ca numai zapada mai poate resuscita culturile. „In momentul de fata este criza severa de apa. Din 1990, de cand fac agricultura, nu am mai intalnit un astfel de an. Este anormal ce se intampla, iar in urmatoarea saptamana vor fi 16-17 grade Celsius. Daca nu ninge nici in februarie, productiile se vor reduce drastic“, a spus fermierul Marian Iordache, din judetul Giurgiu, pentru Ziarul Financiar.

Fermierii, sceptici in ceea ce priveste productia agricola din 2020

Fermierul sustine ca „sunt portiuni de grau care tind sa se usuce“, iar daca nu ninge sau nu ploua in urmatoarele doua saptamani, culturile de rapita si de grau ar putea fi distruse complet. „In sud este nevoie de 100 de litri de apa, iar daca nu ploua intr-o luna, nu stiu daca vom mai putea salva recolta.“

De asemenea, un fermier care cultiva cereale si oleaginoase si produce seminte si furaje spune ca rezerva de apa din sol e limitata si acest lucru se simte si in zona Transilvaniei.

„Rezerva de apa din sol este mica, dar se poate reface. Ingheturile urmate de dezgheturi nu sunt bune. Ar fi prea bine daca ar ninge, pentru ca luna februarie este critica pentru cereale si oleaginoase“, a spus fermierul.

Productia de cereale inregistrata de Romania in 2019

In 2018, Romania a avut o productie de cereale de 31,8 milioane de tone, iar pentru 2019 reprezentantii Ministerului Agriculturii estimau o productie de aproximativ 30 milioane de tone.

Productia de porumb raportata in 2019 a fost de 16 milioane de tone, in scadere cu 13% fata de perioada precedenta, iar cea de grau de 10 milioane de tone. Recolta de floarea-soarelui a fost de 3,4 milioane de tone, iar cea de orz si orzoaica de 1,9 milioane de tone.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE