prognoza agrometeo

Prognoza agrometeo: sunt ploile prognozate suficiente pentru a salva culturile de cereale?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Urmatoarea saptamana se va caracteriza printr-o vreme normala, in intreaga tara, cu temperaturi medii diurne de pana la 25 de grade Celsius si ploi cu caracter de aversa, se arata in ultima prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 17-23 iunie.

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme in general normala, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 16…25°C, valori apropiate de mediile multianuale, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 20…29°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 11…20°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Instabilitatea atmosferica va fi in continuare accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

De asemenea, cantitatile de apa prognozate vor depasi local 20-30 l/mp si izolat, 40-50 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, local in centrul, estul si sudul Olteniei, izolat estul, centrul si sud-vestul Transilvaniei.

Gradul de aprovizionare cu apa al solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia si Transilvania, nordul, nord-vestul, vestul, sudul, izolat in estul Munteniei.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Banatului, si Moldovei, izolat in sud-vestul Dobrogei.

Izolat in estul, nord-vestul Munteniei si sudul Transilvaniei, se vor semnala baltiri de apa la suprafata solului. In Crisana, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in estul si sud-estul Munteniei, sudul si centrul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul si centrul Moldovei, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie in parcurgerea proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale si chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor favorabile din aer si sol, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Pe ansamblu, la culturile de camp infiintate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica, indeosebi din sud-estul, sudul si local in estul si vestul tarii precum si in semanaturile tardive.

Orzul si graul de toamna se vor afla la inspicare, inflorire si maturitate in lapte (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.

Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea in ceara (10-70%).

Rapita din sudul, sud-estul, estul, centrul si nord-vestul teritoriului agricol va parcurge formarea silicvelor si a boabelor in silicve (20-100%), precum si maturitatea deplina (10-40%). La cultura de floarea-soarelui predominanta va fi faza de infrunzire (8-20 frunze) in majoritatea regiunilor, iar local in jumatatea de sud a tarii se va semnala formarea calatidiului (10-50%).

In functie de data semanatului, la porumb se vor inregistra rasarirea si cresterea frunzei a 3-a (60-100%), precum si infrunzirea (7-14 frunze), in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se va definitiva rasarirea (90-100%), semnalandu-se totodata fazele de dezvoltare a aparatului foliar si alungirea axei hipocotile (10-60%). Fenologic, cartoful se va afla la formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare (10-100%), iar soiurile timpurii de consum isi vor continua imbobocirea si inflorirea (10-100%).

Speciile de samburoase (cais, cires, visin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor in fructe si coacerea acestora, precum si infrunzirea, iar cele semintoase (mar, par, gutui), cresterea lastarilor/frunzelor si a rodului, in toate plantatiile pomicole. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cires, visin si cais ajunse la maturitatea de consum se vor efectua lucrarile de recoltare. La vita de vie se vor semnala fazele de infrunzire, aparitia inflorescentelor si inflorire in aproape toate podgoriile, precum si formarea si cresterea boabelor la soiurile timpurii.

In general, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile prognozate.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp;
  • Efectuarea tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in plantatiile pomi-viticole; · Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE