Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca fermierii au in continuare stocuri insemnate de produse precum lactate, carne de vita si pasare, iar masurile propuse de UE pentru privind stocarea privata nu au avut adresabilitate, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, in cadrul unei conferinte cu ministrul german al Agriculturii, Julia Klockner.
Potrivit unui comunicat al ministerului, afirmatia a fost facuta in cadrul unei videoconferinte cu omologul german, Julia Klockner, in contextul viitoarei presedintii germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2020.
„Romania a insistat pentru instituirea unor forme de sprijin grant similare celor acordate in sectorul lapte si carne de porc in contextul embargoului cu Federatia Rusa”, se mentioneaza in comunicat.
Oros: peste 1,4 milioane de hectare de teren, afectate de seceta
In ceea ce priveste sectorului vegetal, ministrul a explicat ca acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologica extrema, cea mai serioasa din ultimii 50 de ani. De aceea, Oros a precizat ca aproximativ 1,4 milioane de hectare semanate in toamna au fost afectate de seceta.
De asemenea, ministrul Julia Klockner a manifestat interes fata de situatia sistemului de asigurari din Romania in ceea ce priveste domeniul agricol. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat ca sunt cerinte exagerate din partea asiguratorilor in ceea ce priveste asigurarea impotriva fenomenului de seceta, insa fermierii romani au la dispozitie si o masura din Programul National de Dezvoltare Rurala, respectiv 17.1, prin care pana la 70% din valoarea politei de asigurare poate fi rambursata din fonduri europene.
Ministrul: dorim reglementarea exportului cu animale vii, nu interzicerea sa
In privinta etichetarii bunastarii animalelor, prioritate aparte pentru Germania, ministrul Oros a salutat includerea acestei teme importante pe lista de prioritati a Germaniei si a transmis cerinta ca produsele importate din tari terte sa fie similare celor din UE si noile acorduri comerciale sa impuna partenerilor comerciali tranzitia catre un sistem durabil la nivel global si mentinerea competitivitatii UE pe piata mondiala.
„In ceea ce priveste exportul animalelor vii, interesul Romaniei si implicit al UE este de a reglementa exportul si nu de a interzice. Sunt piete traditionale importante care nu ar trebui pierdute. De aceea trebuie sa gandim o legislatie europeana clara care sa asigure un transport in conditii optime de bunastare”, a punctat ministrul in cadrul discutiei cu omologul german.