Rachete antigrindina, lansate in toata tara de SNACP. Ce efect au avut acestea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 29 mai-11 iunie 2020, din punctele de lansare (PL) ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP, au fost lansate un numar de 662 de rachete antigrindina (RAG), pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie.

Lansarile au avut efectul scontat, iar pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita interventiilor active in atmosfera din cadrul unitatilor Sistemului.

Numai intr-o singura zi, in data de 11 iunie, consumul de rachete antigrindina a reprezentat cca.23% din consumul total din acest sezon, iar prognoza meteo pentru zilele urmatoare anunta o intensificare a fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul intregii tari.

In alte zone ale tarii neprotejate fata de caderile de grindina precum si in alte localitati afectate de vremea rea si care NU se afla in aria de interventie a infrastructurii SNACP, s-au inregistrat caderi de grindina care au produs pagube insemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.

Sezonul de combatere a caderilor de grindina se deruleaza in perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Unitatile din structura SNACP. Pana acum, in intervalul 15 aprilie-12 iunie, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat in total un numar de 1.458 rachete antigrindina din UCCG Prahova, Oltenia, Timis, Moldova 1 Iasi, si Moldova 2 Vrancea, inregistrand o crestere semnificativa fata de perioada similiara din anii anteriori.

Anul acesta, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor protejeaza o suprafata de aproximativ 1.500.000 ha, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL), apartinand unitatilor:

Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Iasi care asigura, cu 12 PL protectia culturilor agricole in judetele Iasi si Vaslui;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Vrancea care asigura, cu 10 PL protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia care asigura, cu 17 de PL protectia culturilor agricole in judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis care asigura, cu 4 PL protectia culturilor agricole in judetul Timis.

Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iasi, Vrancea, Timis si Mures se afla in diferite stadii de realizare si punere in functiune pe parcursul acestui an.

INFORMATII SUPLIMENTARE

In contextul schimbarilor climatice, de crestere a temperaturii la nivel mondial, a numarului si a intensitatii fenomenelor meteorologice periculoase, devine necesara si oportuna dezvoltarea activitatilor de modificare locala a vremii prin interventii active in atmosfera. Interventiile active in atmosfera reprezinta ansamblul actiunilor de modificare artificiala a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu.

Aceste activitati au scopul de a:

Reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) – respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele;

Creste nivelul precipitatiilor in zonele de interes agricol;

In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de catre executiv, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scopul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. In conformitate cu noile abordari mondiale privind managementul riscului, SNACP actioneaza ca un mecanism de preventie si protectie ex-ante, important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale pentru ca asigura nu doar protectia culturilor agricole, ci si a comunitatilor locale si a bunurilor publice si private din zonele de interventie.

Sisteme similare de combatere a caderilor de grindina prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindina si a aviatiei functioneaza de cateva decenii in aproape toate statele europene. In tarile invecinate sau cu organizare administrativa similara Romaniei, managementul acestor sisteme se realizeaza centralizat la nivel national, fiind coordonat in mod unitar de o structura specializata.

La acest moment, protectia antigrindina si mai ales infrastructura de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari si de conectare la nivel transfrontalier, aspect deosebit de important pentru sustenabilitatea si perspectiva de dezvoltarea a sistemului in contextul accelerarii hazardurilor climatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE