Sistemul antigrindina, folosit din nou in mai multe zone din tara. Ce efect au avut aceste actiuni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 22-26 iunie 2020 au fost lansate un numar de 268 de rachete antigrindina (RAG), pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie.

Lansarile au avut efectul scontat, iar pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita interventiilor active in atmosfera din cadrul unitatilor Sistemului.

In alte zone ale tarii neprotejate fata de caderile de grindina, precum si in alte localitati afectate de vremea rea si care NU se afla in aria de interventie a infrastructurii SNACP, s-au inregistrat caderi de grindina si furtuni care au produs pagube insemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.

Sezonul de combatere a caderilor de grindina se deruleaza in perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Unitatile din structura SNACP. Pana acum, in intervalul 15 aprilie-26 iunie, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat in total un numar de 2.355 rachete antigrindina din UCCG Prahova, Oltenia, Timis, Moldova 1 Iasi, si Moldova 2 Vrancea, inregistrand o crestere semnificativa fata de perioada similiara din anii anteriori.

Anul acesta, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor protejeaza o suprafata de aproximativ 1.500.000 ha, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL), apartinand unitatilor:

Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Iasi care asigura, cu 12 PL protectia culturilor agricole in judetele Iasi si Vaslui;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Vrancea care asigura, cu 10 PL protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia care asigura, cu 17 de PL protectia culturilor agricole in judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti;

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis care asigura, cu 4 PL protectia culturilor agricole in judetul Timis.

Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iasi, Vrancea, Timis si Mures se afla in diferite stadii de realizare si punere in functiune pe parcursul acestui an.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Interventiile active in atmosfera reprezinta ansamblul actiunilor de modificare artificiala a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu.

Aceste activitati au scopul de a:

Reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) – respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele;

Creste nivelul precipitatiilor in zonele de interes agricol;

In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de catre executiv, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scopul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.

In conformitate cu noile abordari mondiale privind managementul riscului, SNACP actioneaza ca un mecanism de preventie si protectie ex-ante, important pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale pentru ca asigura nu doar protectia culturilor agricole, ci si a comunitatilor locale si a bunurilor publice si private din zonele de interventie.

Sisteme similare de combatere a caderilor de grindina prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindina si a aviatiei functioneaza de cateva decenii in aproape toate statele europene. In tarile invecinate sau cu organizare administrativa similara Romaniei, managementul acestor sisteme se realizeaza centralizat la nivel national, fiind coordonat in mod unitar de o structura guvernamentala specializata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE