Organizatiile de fermieri se opun inchiderii pietelor. Producatorii agricoli risca falimentul

Facebook
Twitter

Mai multe organizatii de fermieri isi arata nemultumirea cu privire la decizia autoritatilor de a suspenda activitatea pietelor inchise, motivand ca aceasta decizie va duce la pierderi extreme pentru producatorii agricoli, care isi valorifica productia proprie in aceste unitati.

In conditiile in care, pentru multi dintre acestia, pietele reprezinta singurul mod de a-si comercializa produsele, inchiderea acestora ii va aduce aproape de faliment, se arata intr-un comunicat LAPAR, remis StiriAgricole. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului:

Alianta pentru Agricultura si Cooperare, in numele producatorilor agricoli, fermieri si membri cooperatori, isi exprima ingrijorarea fata de prevederile art. 7 din Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 52 din 05.11.2020, respectiv suspendarea activitatii pietelor agroalimentare in spatii inchise!

Daca aceste piete agroalimentare organizate in spatii inchise vor fi inchise, ce vor face producatorii  si comerciatii de produse agroalimentare care au deschise puncte de vanzare in aceste piete pentru comercializarea  produselor proaspete, de sezon si care deja sunt in pragul falimentului urmare a masurilor dispuse in sectorul HORECA?

Mai mult decat atat, in aceste spatii isi desfasoara activitatea producatori si comerciati autorizati sanitar-veterinar pentru a vinde carne si produse din carne, peste, branzeturi, paine si produse de panificatie. Toti acesti comerciati vor fi nevoiti sa-si inchida activitatea iar populatia va fi lipsita de dreptul de a achiziona produse de sezon, produse locale, produse perisabile, produse controlate sanitar-veterinar in detrimentul unor produse de import si mai putin sanatoase! Nu toti producatorii agricoli au posibilitatea de a comerciaza productia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale!

Unde isi vor valorifica producatorii agricoli productia in conditii de igiena si respect pentru consumatori? Aceasta decizia intervine la debutul sezonului rece si nu avem cum sa nu ne intrebam daca comercializarea produselor, care de regula se vand proaspete, poate fi realizata in deplina siguranta pentru  comerciati si consumatori la exterior sau incurajam piata neagra?

Solicitam Guvernului Romaniei sa revina URGENT asupra acestei decizii iar responsabilii sa sanctioneze punctual acei administratori de piete care nu respecta masurile de prevenire si combatere a raspandirii pandemiei COVID-19, iar inchiderea sa fie dispusa exceptional doar acolo unde este cazul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE