AFIR: 4 miliarde de euro pentru agricultura romaneasca. Principalii beneficiari

Facebook
Twitter

Potrivit unui comunicat al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fonduri europene de peste 4 miliarde de euro au fost platite catre fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice din mediul rural in perioada 2017-2019, relateaza Agerpres.

„Prin toate masurile intreprinse, la nivelul Agentiei a fost atinsa tinta propusa pentru perioada 2017 – 2019. Fata de perioada anterioara, AFIR a inregistrat o dublare a numarului de proiecte depuse si o triplare a proiectelor contractate. De asemenea, absorbtia efectiva a fondurilor a crescut de la aproximativ 10% la sfarsitul anului 2016, la aproximativ 53% in prezent”, a explicat directorul AFIR, Adrian Chesnoiu.

Peste 40.000 de cereri de finantare primite in ultimii doi ani

Intre 2017 si 2019, AFIR a primit 42.304 cereri de finantare din care a selectat 31.218 proiecte, in valoare totala de 3,9 miliarde de euro. Tot in aceeasi perioada, AFIR a incheiat 30.759 contracte de finantare si a platit beneficiarilor suma de 4 miliarde de euro.

Conducerea AFIR pune aceste realizari pe seama abilitatii de a implica si alte institutii in mecanismul de acordare a fondurilor europene, reusind sa simplifice procesul de acordare a finantarii europene.

Astfel, AFIR a implementat mai multe facilitati, printre care: accesul gratuit la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman (Rocris), accesul gratuit la sistemul electronic al ANAF (Patrinven), integrarea sistemului informatic al AFIR cu sistemul informatic al ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara) care permite expertilor AFIR sa verifice direct informatiile cadastrale fara a le mai cere de la beneficiari sau solicitanti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE