Subventii tomate 2019: judetul in care numarul fermierilor interesati de program creste anual cu 30%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit MADR, numarul fermierilor din judetul Mures care acceseaza programul de tomate in spatii protejate a crescut anual cu 30% si a ajuns de la 62 de producatori la 120 in acest an,  noteaza Agerpres.

„În programul de tomate avem peste 120 de fermieri, sunt nişte proceduri la program, dacă statul dă ajutor de minimis, atunci trebuie să dea şi garanţia sănătăţii pe produs. Astfel, de la înfiinţarea plantării în solarii, până la recoltare roşiile sunt monitorizate, sunt recoltate probe şi sunt analizate. Concluzia laboratorului este că roşiile sunt garantate din punct de vedere al consumului. Dacă în 2017 – primul an în care am început programul de tomate – aveam 62 de fermieri, în 2018 au fost 80, astăzi avem 120. Peste 30% în fiecare an e creşterea fermierilor înscrişi în programul de tomate”, a declarat  şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DJA) Mureş, Ioan Rus.

Fermierii mureseni, multumiti de programul pentru tomate

Cultivatorii de tomate din judetul Mures considera ca programul pentru tomate in spatii protejate este unul extrem de benefic, insa considera ca institutiile abilitate ar trebui sa tina cont si de diferentele climatice dintre zona de sud si cele de centru ale tarii.

„Am avut noroc că a fost timpul bun şi ne-a ajutat. Am insistat ca MADR să ne delimiteze un pic de zona de sud a ţării, unde fermierii sunt cu două-trei săptămâni înaintea noastră pe piaţă, datorită climei, şi primăvara şi toamna. A venit o derogare pentru 1 noiembrie şi nu în octombrie, e bine şi aşa. Anul acesta m-am încadrat cu cantitatea încă din ciclul I. Am o suprafaţă de 10 ari la roşii, dar am şi gogoşari şi ardei în solar. Am pus mai multe soiuri de roşii care s-au copt treptat, fiindcă e greu cu livrarea fiindcă atunci când ieşim noi pe piaţă, pieţele sunt deja pline de olteni. De aceea am zis că ar fi nevoie de o derogare pentru noi, fiindcă ei ies cu 2-3 săptămâni înainte, iau la început preţ bun, iau şi banii şi au şi marfa vândută, până se coc roşiile noastre”, a declarat un producator din judet.

Pentru a face faţă concurenţei din sud-vestul tarii şi pentru a se diferenţia pe piaţă, fermierul a spus că a optat pentru soiuri româneşti, care sunt mult mai gustoase, deşi nu sunt chiar atât de rezistente ca celelalte soiuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE