Afacerile din agricultura romaneasca, in continua ascensiune. Crestere de jumatate de miliard de euro in 2019

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Companiile locale care activeaza in sectorul agricol romanesc vor inregistra o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ jumatate de miliard de euro in anul 2019, mentinand agricultura printre sectoarele strategice a economiei autohtone, arata o analiza a specialistilor de la KeysFin.

Conform analizei de specialitate, in 2018, afacerile companiilor locale din domeniul agriculturii au atins valoarea de 43 de miliarde de lei, in crestere cu 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014.

Potrivit analizei,  topul celor mai mari companii cu profil agricol este condus de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei, urmata de Smithfield Romania SRL (868 milioane lei), Promat Comimpex SRL (715 milioane lei), Agro-Chirnogi SA (698 milioane lei) si Transavia SA (597 milioane lei).

Primele 10 companii agricole din Romania au o cifra de afaceri cumulata de 6,8 miliarde de lei

Per total, cei mai importanti 10 jucatori din agricultura au realizat, in 2018, afaceri insumate de 6,8 miliarde de lei, concentrand 16% din totalul cifrei de afaceri din acest sector.

Din afacerile generate in sectorul agricol, productia vegetala din Romania a crescut, in ultimii cinci ani, cu 26%, ajungand, anul trecut, la 13,9 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul 6 in Uniunea Europeana (UE), cu aproape 6% din total.

Judetele cu cea mai mare cifra de afaceri in domeniul agriculturii

Potrivit KeysFin, lider in topul judetelor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul agriculturii a fost Bucuresti (9% din total), cu o valoare de 3,9 miliarde lei, Capitala fiind urmata de judetele Timis (7,2%), Calarasi (5,3%), Constanta (5%) si Satu Mare (4,4%). Cele cinci judete au generat, impreuna, o cifra de afaceri de 13,3 miliarde lei.

Totusi, in urma cercetarii, s-a descoperit ca peste 9.700 de companii, adica 42% dintre companiile agricole romanesti nu aveau angajati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE