Fonduri europene pentru combaterea dezastrelor naturale. Cine poate accesa sprijinul

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunile consultative ale Ghidului solicitantului pentru submasura 5.1 Sprijin pentru investitii in actiuni preventive menite sa reduca consecintele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse si catastrofale si pentru submasura 5.2 Sprijin pentru investitii privind refacerea terenurilor agricole si a potentialului de productie afectate de dezastre naturale, de conditii de mediu adverse si de evenimente catastrofale, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Ghidurile pot fi consultate pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info, la sectiunea Transparenta decizionala. Perioada de consultare publica este de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site. Toti cei interesati pot sa transmita propuneri sau observatii pe adresa de e-mail consultare@afir.info, pana la data de 20 februarie 2020.

Reamintim ca prin submasura 5.1 – privati, sprijinul financiar nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermierii individuali si de 100% din cheltuielile eligibile pentru grupurile de fermieri (societati, cooperative, grupuri de producatori). Valoarea finantarii acordate este de maximum 250.000 de euro/ proiect pentru investitii in instalatii, echipamente pentru asigurarea biosecuritatii si infrastructura sanitara in cadrul fermelor (de exemplu: constructia si dotarea filtrului cu grup sanitar si dusuri, vestiare etc.)

De asemenea, pentru submasura 5.1 – publici, sprijinul public nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile si poate ajunge la 100% daca sunt indeplinite cumulativ o serie de conditii mentionate in Ghidul solicitantului. Valoarea finantarii nu poate depasi 30.000 de euro pentru investitii in instalatii de dezinfectare si dezinsectie, 100.000 de euro pentru investitii in cresterea capacitatii operationale a laboratoarelor, prin dotarea acestora si achizitia de mijloace de transport a probelor sau 20.000 de euro pentru achizitii de camere frigorifice pentru depozitarea temporara a animalelor salbatice ucise.

In ceea ce priveste investitiile eligibile in cadrul submasurii 5.2, acestea sunt: achizitia animalelor de reproductie destinate repopularii in vederea restabilirii productiei agricole, achizitia animalelor de reproductie destinate reprofilarii fermelor afectate, prin popularea cu alte specii de animale si extinderea si/sau modernizarea in scopul adaptarii adaposturilor de animale. Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile care se pot obtine prin intermediul submasurii 5.2 este de 200.000 de euro/ proiect, sprijinul fiind 100% nerambursabil.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE