ANSVSA demonteaza stirea momentului: este limitata cresterea porcilor in gospodariile populatiei?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania.

In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

In propria gospodarie, fiecare crescator poate creste cate porcine doreste si sa faca sau nu reproductie. ANSVSA intentioneaza numai sa stabileasca masurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatatie, nicidecum sa interzica cresterea sau reproductia in gospodariile populatiei. Astfel, cei care doresc sa faca reproductie si sa vanda suine, inclusiv ca persoana fizica, vor trebui sa respecte cateva masuri suplimentare de biosecuritate, fata de ceilalti crescatori, pe intreaga durata a evolutiei pestei porcine africane in Romania.

Responsabilizarea detinatorilor de porcine din gospodariile populatiei si verificarea respectarii obligatiilor acestora privind sanatatea, bunastarea, regulile minime de biosecuritate si miscare a animalelor au un rol deosebit de important in vederea prevenirii evolutiei pestei porcine africane.

Atata timp cat pesta porcina africana evolueaza pe teritoriul Romaniei, ANSVSA, institutia responsabila pentru sanatatea si bunastarea animalelor are rolul de preventie si combatere a acestui virus prin aplicarea de masuri specifice. Chiar in conditiile in care scaderea numarului de focare este semnificativa, de la 1.220 de focare active in septembrie 2019 la 236 in prezent, masurile trebuie mentinute si intensificate pentru ca pericolul este permanent prezent. Ca dovada in acest sens sta panta ascendenta pe care se afla numarul de focare, odata cu incalzirea vremii. In ultima saptamana au fost inregistrate 70 de focare noi in 16 judete.

ANSVSA ramane alaturi atat de crescatorii din fermele comerciale, cat si de cei din gospodarille populatiei in prevenirea si combaterea virusului PPA. Este esential ca acesta sa nu provoace pagube economice de o asemenea anvergura astfel incat sa faca imposibil pentru statul roman sa asigure fondurile necesare pentru despagubiri. In perioada in care virusul evolueaza in jurul fermelor, activitatea acestora este blocata si sunt sanse foarte mari ca boala sa afecteze animalele din aceste unitati, ceea ce ar duce la o crestere exponentiala a pagubelor pe intreg lantul de productie. Din 2017 pana in prezent, despagubirile platite propietarilor de animale afectate din Romania se ridica la peste 200 de milioane de euro.

Subliniem ca responsabilitatea prevenirii si combaterii PPA revine tuturor institutiilor din Romania, cu responsabilitati in domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Autoritatile Publice Locale si nu in ultimul rand crescatorii de porcine), intrucat boala nu poate fi gestionata exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE