Judetul care a interzis targurile de animale pe perioada nedeterminata. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Consiliul Local pentru Combaterea Bolilor Vrancea a decis sa suspende toate targurile de animale si de comercializare a furajelor pe perioada nedeterminata. Masura se aplica pentru toate evenimentele de pe raza judetului si a fost luata pentru a preveni intrarea virusului pestei porcine in Vrancea, noteaza Agerpres.

“Activitatea din targurile de animale sau orice aglomerare de animale (balciuri, circuri, expozitii) si comercializarea furajelor se suspenda pe o perioada nedeterminata. (…) Planul de masuri aprobat a fost adus la cunostinta primariilor care organizeaza targuri saptamanale sau targuri ocazionale, spre a evita introducerea si raspandirea acestei boli si in Vrancea”, a declarat pentru AGERPRES, directorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea, medicul veterinar Necula Botezatu.

Expertii incearca sa reduca efectivele de porcine din judet

Primarilor din judet le-a fost adusa la cunostinta si o recomandare a grupului de experti nationali, privind depopularea efectivelor de suine din exploatatiile non-profesionale, amplasate pe o raza de 10 kilometri in jurul exploatatiilor comerciale de porcine.

„Tuturor primarilor le-a fost adusa la cunostinta recomandarea pentru depopularea suinelor din exploatatiile non-profesionale, amplasate in jurul exploatatiilor comerciale de suine, pe o raza de 10 kilometri, prin sacrificarea porcilor, fie pentru consum propriu, sub control sanitar veterinar, sau abatorizarea lor, fara posibilitatea repopularii. Recomandarea a fost votata in unanimitate de Comitetul National pentru Combaterea Bolilor”, a declarat Necula Botezatu, care a precizat ca se asteapta inca instructiuni privind modul de aplicare a acesteia.

Evolutia PPA este permanent monitorizata

Directorul DSVSA a precizat ca evolutia virusului pestei porcine este permanent monitorizata, pe toata raza judetului.

“In judetul Vrancea, evolutia bolii este monitorizata permanent, prin examene clinice si de laborator. Zilnic se analizeaza situatia existenta, se iau masuri sau se actualizeaza planul de masuri, in functie de evolutia bolii. Planul de masuri aprobat poate fi actualizat si modificat, in functie de evolutia situatiei in zona si de modificarile actelor normative”, a explicat directorul DSVSA.

Virusul pestei porcine nu este prezent in Vrancea

Unele localitati din zona sud-est a judetului Vrancea sunt cuprinse in zona de supraveghere, ca urmare a focarului de PPA, declarat oficial in localitatea Pufestii de Jos din judetul Buzau, dar pana in prezent, in Vrancea nu s-a diagnosticat PPA.

La nivelul judetului exista 13 mari exploatatii comerciale de suine, din care doua cu peste 25.000 de porci si alte 11 exploatatii cu efective cuprinse intre 1.800 si 2.000 de capete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE