Petre Daea despre pesta porcina: din peste 8.100 de gospodarii afectate, 7.400 au primit despagubiri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca din cele 8.138 de gospodarii afectate de pesta porcina, s-au intocmit dosare de despagubiri pentru 7.404 dintre ele. Cu toate ca Romania a respectat toate recomandarile UE, cu privire la combaterea pestei porcine, Delta Dunarii a facut ca tara noastra sa fie cea mai expusa la acest virus, a declarat Daea in cadrul unei interventii la TVR.

Ministrul spune ca in prezent pesta porcina africana este un fenomen in descrestere. „Romania a aplicat normele sanitar-veterinare dintr-un program de convergenta cu UE”, a precizat ministrul.

Daea l-a citat pe Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate si securitate alimentara, care a admis ca Romania a respectat, din februarie 2017, cand a fost avertizata de pericolul pestei porcine africane, toate recomandarile Uniunii Europene. Dar Delta Dunarii a facut ca Romania sa fie cea mai expusa tara din Europa la boala, a spus ministrul.

Daea spune ca in Teleorman se face o ancheta, pentru ca acolo au fost identificate animale moarte, bolnave, aruncate in padure. El a admis si faptul ca Romania va scapa destul de greu de aceasta boala care acum a ajuns din Georgia, prin Rusia, in China.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE