Petre Daea linisteste crescatorii afectati de pesta porcina. „Boala o suporta statul, nu ei”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca activitatea de crestere a porcului in gospodarii nu va pieri, insa trebuie respectate regulile sanitar-veterinare. Acesta a mai spus ca toti crescatorii afectati vor fi despagubiti, pentru ca „boala o suporta statul, nu ei”, relateaza Agerpres.

„Fiecare om va primi bani. Daca porcii nu au fost crotaliati, se crotaliaza acum. De aceea am modificat HG 1214, lucrand noaptea cu toti specialistii, pentru a face acest lucru ca sa putem linisti populatia, sa inteleaga oamenii ca boala o suporta statul, nu ei. Ii despagubim pe toti, pentru ca este firesc sa facem acest lucru. Am facut acte normative in acest sens”, a explicat seful MADR.

Proprietarii vor fi despagubiti si pentru porcii fara crotali

Ministrul a infirmat zvonurile conform carora nu se vor acorda despagubiri pentru porcii necrotaliati, explicand ca aceasta operatiune se poate face pe loc, la ridicarea animalelor.

“Pentru a nu ingreuna situatia aceasta de plata, pentru ei am modificat anexa nr. 3, pentru a face pe fiecare gospodarie in parte. Fiecare animal are numarul de crotalie, trebuie sa cunoastem exact evidenta… si categoric da, oamenii vor avea voie sa mai creasca porci in gospodarii”, a mai spus Daea.

Cat de legala este uciderea porcilor sanatosi

Petre Daea a mai vorbit si despre situatia in care porci sanatosi au fost preluati si ucisi de catre autoritati si a spus ca aceasta hotarare este luata de catre comitetul local pentru combaterea bolilor din fiecare zona in parte.

„Regula pe care trebuie sa o aplicam in Romania este dispozitia medicului veterinar pe baza planului de contingenta pe care il avem ca manual de lucru, pe care l-am autorizat prin Hotarare de Guvern si care este instrumentul de lucru la nivelul Uniunii Europene si in toate tarile. Medicul veterinar este cel care decide, observa ce este in focare, analizeaza dinamica acestei boli si decide in consecinta”, spune ministrul.

Ministrul a afirmat ca nu este multumit de situatia in care se afla Romania din cauza pestei porcine africane, dar sustine ca in fiecare zi analizeaza situatia si are discutii cu specialistii si, mai mult decat atat, “in fiecare zi m-a desteptat pesta porcina si ma adoarme grija pestei porcine”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE