Atentie fermieri: activitatea care ne poate aduce amenzi de pana la 6.000 de lei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Persoanele fizice sau juridice care incendiaza voit miristi sau vegetatie uscata fara a avea acordul autoritatilor risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 3.000 si 50.000 de lei, anunta Garda Nationala de Mediu pe pagina sa de Facebook.

Intrucat, in ultima perioada, s-a constatat o crestere alarmanta a numarului de incendii cauzate de arderea nesupravegheata a miristilor si a vegetatiei uscate, care au generat pagube materiale si chiar pierderi de vieti omenesti, Garda Nationala de Mediu face un apel catre cetateni sa nu dea foc miristilor, deseurilor menajere sau vegetatiei uscate, sa nu aprinda materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au in proprietate si sa respecte interdictiile privind focul deschis, mai ales in aceasta perioada cand au loc amplificari frecvente ale vitezei vantului. De asemenea, in cazul arderilor in locuri special amenajate, ii atentionam pe cetateni sa ia masurile care se impun pentru impiedicarea propagarii focului in vecinatate, prin supravegherea permanenta a arderii si prin stingerea jarului dupa incheierea activitatii”, se arata in informarea publicata de GNM.

Situatii in care este permisa arderea miristilor sau a vegetatiei uscate

GNM precizeaza ca arderea miristilor si a vegetatiei uscate este permisa doar in cazuri exceptionale, doar dupa a fost solicitat si obtinut acordul autoritatilor abilitate. Pentru a dispune incendierea vegetatiei in conditii de siguranta, autoritatilor trebuie sa le fie comunicate informatii precum data, ora  si locul in care se vor intreprinde aceste activitati.

„Precizam ca arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este permisa numai in cazuri exceptionale (carantina fitosanitara sau pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori specifici), cu obligatia de a solicita si obtine de la autoritatile competente urmatoarele documente: accept de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) si permis de lucru cu focul de la primarie. Obtinerea acestui permis se face numai dupa ce proprietarul terenului a primit acceptul din partea APM. Totodata, inainte de inceperea lucrarilor de incendiere a vegetatiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar si locul in care se intentioneaza efectuarea acestor lucrari la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Judetean (ISUJ) si la Comisariatul Judetean al GNM si va fi informat Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta al localitatii”, subliniaza institutia.

In acest context, Garda Nationala de Mediu solicita sprijinul administratiilor publice locale si al tuturor cetatenilor “de a lua toate masurile care se impun pentru a preintampina producerea unor noi incendii de miristi si vegetatie uscata, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE