MADR a aprobat subventiile pe suprafata aferente 2018. Cati bani vor fi acordati pe hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Regulamentului (UE) 2018/891, plafoanele nationale anuale pentru schemele de sprijin direct aferente Romaniei pentru anul 2018 sunt urmatoarele:

– 989.564 mii euro pentru schema de plata unica pe suprafata;

– 99.436 mii euro pentru plata redistributiva;

– 561.846 mii euro plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita in continuare plata pentru inverzire;

– 18.728 mii euro pentru plata pentru tinerii fermieri.

– 242.576 mii euro pentru schema de sprijin cuplat.

Fiecare stat membru are posibilitatea sa majoreze plafonul schemei unice de plata pe suprafata, cu maximum 3% din plafonul national anual relevant stabilit in anexa II, dupa scaderea plafonului rezultat din aplicarea art. 47 alin.

Statele membre, libere sa-si majoreze plafonul pentru schema unica de plata

Atunci cand un stat membru aplica o astfel de majorare, aceasta este luata in considerare de catre Comisie la stabilirea plafonului national anual pentru schema de plata unica pe suprafata. In acest scop, statele membre notifica Comisiei, pana la 31 ianuarie 2018, procentele anuale cu care urmeaza sa se majoreze in fiecare an calendaristic, incepand din 2018.

Statele membre isi pot revizui anual decizia de a majora plafonul schemei unice de plata pe suprafata, cu maximum 3 % din plafonul national anual dupa scaderea plafonului platii pentru inverzire si notifica Comisiei orice decizie intemeiata pe o astfel de revizuire, pana la data de 1 august a anului anterior aplicarii sale.

Platile vor fi acordate in avans, incepand cu 16 octombrie

Suma corespunzatoare majorarii plafonului schemei unice de plata pe suprafata cu 3% asigura utilizarea pana la 100 % a fondurilor disponibile in cadrul plafonului bugetar alocat Romaniei pentru platile directe.

Aplicarea masurilor prevazute de proiectul de act normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri si program de dezvoltare pe termen scurt, in conditiile cunoasterii nivelului sumelor pe care urmeaza sa le primeasca.

De asemenea, posibilitatea acordarii de plati in avans incepand cu data de 16 octombrie 2018 asigura capital financiar necesar pentru derularea la timp a activitatilor specifice din agricultura.

Incepand cu data de 1 decembrie 2018 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua platile corespunzatoare diferentei intre plafonul financiar al fiecarei scheme de plati prevazute la art.1 din horarare si sumele calculate si acordate incepand cu data de 16 octombrie 2018 ca plati in avans, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE