Platile pe inverzire, in vizorul Curtii Europene de Conturi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Curtea Europeana de Conturi a publicat de curand un raport prin care precizeaza ca masurile de inverzire nu isi indeplinesc obiectivele de mediu, informeaza EurActiv.com.

Plata pe inverzire, mai exact fondurile europene care recompenseaza fermierii pentru practicile prietenoase cu mediu, a fost introdusa in 2013, odata cu reformarea Politicii Agricole Comune (PAC).

Aceasta schema de plata are o pondere de circa 30% din totalul platilor directe in cadrul PAC si aproape 8% din bugetul total al Uniunii Europene (12 miliarde de euro).

Cu toate acestea, auditul Curtii Europene de Conturi, desfasurat in Franta, Spania, Grecia, Polonia si Tarile de Jos, a constatat ca masurile de inverzire au condus la o schimbare pozitiva pe doar 5% din suprafata agricola din UE.

„Masurile de inverzire sunt in esenta o schema de sprijin pentru venituri”, se noteaza in raport.

Mai mult decat atat, se mentioneaza ca din acest punct de vedere Comisia Europeana nu a stabilit obiective specifice pentru evaluarea performantelor masurilor de ecologizare.

In raport se mai precizeaza ca schema de inverzire a adaugat pur si simplu un alt nivel de complexitate a PAC, ceea ce insa nu se justifica prin rezultate.

O serie de voci precizeaza ca in viitor statele membre ale Uniunii Europene vor elabora individual propriile planuri strategice prin care vor atinge obiectivele de mediu ale blocului comunitar. Initial, aceste planuri vor trebui aprobate de catre Comisie.

Unele state membre si-au exprimat deja temerea ca transferare responsabilitatilor la nivel national va deschide calea prin care statele membre for fi facute responsabile inclusiv pentru finantarea PAC, care este in prezent platita integral din bugetul UE.

In perioada 2014-2020, aceasta a reprezentat 38% din bugetul UE sau mai exact 408,31 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE