APIA anunta data de la care se pot depune cererile de finantare. Iata care sunt conditiile

Facebook
Twitter

Persoanele care doresc sa acceseze fonduri europene pentru agricultura pot depune cererile de la data de 1 martie, la sediile regionale ale APIA.  In 2018, platile suportate vor fi: schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tineri fermieri, plata pentru micii fermieri si ajutoarele nationale tranzitorii.

Majoritatea normelor de eligibilitate pentru toate schemele de plati au ramas neschimbate fata de anii precedenti, insa APIA aduce mici modificari la anumite norme. Iata care sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le cunoastem atunci cand depunem o cerere de finantare.

Documente necesare

– Copie dupa carte de identitate, buletin de identitate sau pasaport;

– Pentru persoanele juridice – actele care atesta forma de organizare, inregistrarea fiscala si numirea/ desemnarea unui administrator, dupa caz, in original;

– Dovada cont bancar activ;

– Documente specifice, diferentiate pe tipul de sprijin solicitat;

– Documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor declarate;

Beneficiarii Masurii 11- Agricultura ecologica, trebuie sa depuna odata cu cererea unica de plata sau pana la termenul limita de depunere a cererii, copia contractului incheiat intre organismul de control si beneficiar, copia fisei de inregistrare a beneficiarului in agricultura ecologica si Registrul parcelar.

Obligatii ale solicitantului

– Sa fie inregistrat in Registrul Unic de Identificare administrat de APIA;

– Sa depuna o singura cerere de plata, doar la centrul local unde acesta este arondat;

– Sa-si dovedeasca statutul de fermier activ, in cazul in care aplica pentru platile directe sau masurile de mediu si clima;

– Sa declare in mod corect toate suprafetele de teren sau efectivele de animale;

– Sa identifice si sa delimiteze corect fiecare parcela agricola pentru care se solicita sprijin;

– In cazul in care APIA solicita clarificari suplimentare, beneficiarul este obligat sa se prezinte la sediul institutiei pentru a le furniza;

– Sa respecte normele de ecoconditionalitate impuse de APIA. Nerespectarea normelui  poate duce la reducerea sau chiar suspendarea totala a acordarii sprijinului;

– Beneficiarii trebuie sa accepte orice control efectuat de APIA sau de alte organisme abilitate. In caz contrar, acestia risca excluderea de la plata.

Conditii de eligibilitate

Sunt eligibile la plata exploatatiile cu o suprafata de minim 1 hectar, formate din parcele independente cu dimensiune de minim 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima acceptata pe parcela este de 0,1 hectare.

In cazul legumelor cultivate in seresi solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de 0,3 hectare iar suprafata minima a fiecarei parcele sa fie de 0,03 hectare.

Cine poate beneficia de platile directe si de masurile de mediu

Potentialii beneficiari ale acestor scheme de plati sunt fermierii activi (pot avea statut de persoana fizica dar si de persoana juridica) care utilizeaza o activitate agricola in calitate de proprietari sau utilizatori legali ai terenului /animalelor cuprinse in exploatatie.

Pentru Masura 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor agricole, solicitantul nu trebuie sa detina statutul de fermier activ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE