APIA: cum putem depune cererea de finantare in format electronic

Facebook
Twitter

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pune la dispozitia fermierilor o noua modalitate de a-si completa cererea de finantare, intr-o maniera mult mai simpla, rapida si exacta.

Programul IPA Online permite completarea electronica a cererii de finantare, iar fermierii vor fi inclusi automat in registratura electronica APIA, odata ce au trimis formularul, primind in acelasi timp un numar de inregistrare.

Cu toate acestea, persoanele care completeaza cererea electronica, trebuie sa aiba in vedere ca vor trebui sa se prezinte la sediul local APIA pentru a semna cererea de finantare, cerere care contine datele de identificare ale solicitantului si sectiunea de ,,Angajamente”. Finalizarea Cererii de plata se va efectua in preajma unui functionar APIA.

IPA Online este un program informatic gratuit, prin care solicitantul de subventii si fonduri europene isi poate completa singur Declaratia de suprafata in cazul cererii de sprijin pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata.

Lista parcelelor, disponibila online

Prin aplicatie, fermierul poate vizualiza lista intreaga a parcelelor pentru care a solicitat subventie anul trecut, cu toate suprafetele stabilite in urma controlului unui specialist al Agentiei. Cu toate acestea, situatia parcelelor poate fi modificata sau mai pot fi adaugate informatii noi, legate de suprafata sau de cultura planificata pentru acest an.

IPA Online stocheaza in permanenta datele introduse si astfel, orice operatiune poate fi reluata oricand din punctul respectiv. Astfel, titularul va putea intreprinde anumite verificari suplimentare, precum deplasarea in teren, pentru a se asigura de veridicitatea informatiilor.

Completarea electronica a cererii de finantare, principalele avantaje

» Poti face completarea Cererii unice de plata pe parcursul mai multor sedinte de lucru, cu mai multa atentie si mai corect.

» Nu mai este nevoie sa desenezi parcelele pe harti de hartie.

» In timp ce lucrezi poti afla:

-ce suprafata ai desenat pe harta;

– daca parcela desenata se suprapune peste cele desenate de alti fermieri;

– daca ai declarat o suprafata mai mare decat suprafata blocului fizic.

» Riscul depunerii unei declaratii de suprafata

incorecte este mult mai mic, ca si riscul de a primi sanctiuni din aceasta cauza.

» In anul urmator completarii electronice a Declaratiei de suprafata, tot ce trebuie sa faci este sa verifici daca exista modificari in Cerere si sa faci numai acele modificari, realizand o importanta economie de timp.

» Declaratia de suprafata completata de tine va fi automat introdusa in Sistemul Integrat de Administrare si Control – aplicatie prin care APIA verifica Cererea ta de plata. Astfel, autorizarea la plata se va face intr-un timp mai scurt si vei primi sprijinul financiar mai repede.

» Vei putea accesa rezultatele controalelor din anii precedenti.

» Nu vei fi nevoit sa completezi Cererea unica de plata. Se reduce timpul de completare a cererii la sediul APIA iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica.

» Responsabilitatea datelor declarate și digitizarea parcelelor va aparține, de aceea trebuie sa declarați corect suprafețele și culturile utilizate in anul de cerere curent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE