Rapita, tot mai profitabila. Cati fermieri au decis sa o cultive

Facebook
Twitter

Conform vicepresedintelui Asociatiei Cultivatorilor de Plante Tehnice si Cereale Maramures, Ion Marza, 4.000 hectare de teren au fost plantate cu rapita anul trecut, fata de 2.000 hectare cat au fost inregistrate in 2016, noteaza Agerpres.

,,Terenurile cultivate cu rapita s-au extins, toamna trecuta, cu inca 2.000 de ha. Acum avem, cred, aproape 4.000 de ha, cultivate cu rapita. Cresterea terenurilor cultivate cu rapita a fost determinata de cererea de piata, deoarece din aceasta planta se produce un ulei de foarte apreciata calitate, nutret pentru animale, dar si biodisel. Adevarul e ca Maramuresul nu e un judet specific acestei culturi, insa se preteaza, indeosebi in zonele joase, zonele de ses, unde evolueaza multumitor. Fermierii au fost incantati cand au realizat, anul trecut, o crestere a comenzilor venite din partea procesatorilor, fapt care i-a convins pe unii sa cumpere teren sau sa arendeze teren”, mai declara Marza.

Ion Marza a mai explicat ca rapita se exploateaza destul de usor comparativ cu alte plante si ca intregul proces agricol se poate efectua mecanizat pentru acest tip de cultura.

Cultura rapitei, benefica in rotatia culturilor

„In termenii actuali, as putea spune ca e o cultura care aduce profit bun, iar lucrarile unei asemenea culturi se pot face mecanizat integral, cu conditia ca fermierul sa detina utilajele necesare sau sa inchirieze in caz de necesitate. Cultura rapitei e benefica si-n rotatia culturilor, mai ales acolo unde ani de-a randul au fost numai culturi de porumb, grau sau alte cereale” a mentionat Ion Marza.

De asemenea, uleiul de rapita mai este util si in industria textila, pielarie, mase plastice, poligrafie sau ca fluid hidraulic. In tara noastra se cultiva 24 de soiuri de rapita iar majoritatea sunt adaptate la conditiile climatice regionale.

Majoritatea hibrizilor sunt adaptati la conditiile de seceta si de inghet, fiind capabili sa ofere o productie consistenta chiar si in cazuri de temperaturi extreme. Rapita de toamna ramane cea mai adaptata pentru conditiile climatice din tara noastra, datorita rezistentei sale crescute la diferentele de temperatura dar si datorita randamentului crescut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE