APIA prezinta cererea unica de plata pe 2018. Iata care sunt schimbarile

Facebook
Twitter

APIA a publicat recent noile conditii de accesare a fondurilor europene pentru anul 2018 si a anuntat ca modalitatea de depunere a cererilor de finantare ramane neschimbata. Fermierii interesati in accesarea de subventii agricole vor putea depune cererile incepand cu data de 1 martie, la centrele regionale APIA sau la sediul central al institutiei.

Si in 2018, se va acorda sprijin financiar sub forma de: plati directe, plata pentru tineri fermieri, plati unice pe suprafata, plati pentru practici agricole, ajutoare nationale tranzitorii sau plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu.

Cererea unica de plata pe anul 2018 respecta modelul celor din anii precedenti, insa au fost adaugate si cateva aspecte noi. Fermierii vor completa o singura cerere de plata unica, si in cazul in care acestia detin mai multe suprafete de teren, in judete diferite ale tarii.

Agricultorii care detin o suprafata de sub 50 de hectare de teren agricol vor putea depune cererile la centrele locale APIA, iar cei care detin subventionarea unei suprafete de peste 50 hectare, vor trebui sa depuna cererile la centrele judetene. Iata care sunt cele mai importante puncte ale cererii unice de plata in anul 2018.

Date de identificare generale 

In prima categorie a cererii unice de plata pe anul 2018, solicitantul va trebui sa-si completeze proprile date personale, forma de organizare prin care solicita sprijinul (persoana fizica/juridica), locatia sediului social al societatii, locatia gospodariei sau a exploatatiei agricola si date suplimentare despre aceasta.

Pentru sectorul vegetal se va specifica totalul suprafetei agricole utilizate si totatul suprafetei agricole solicitate pentru sprijin. Solicitantul va mai specifica daca utilizeaza apa pentru irigatii in agricultura.

Pentru zootehnie, solicitantul va trebui sa precizeze totalul animalelor pentru care solicita sprijinul pntru fiecare categorie in parte (ovine, porcine, bovine, etc.) si varsta medie a fiecarei categorii de animale.

Declararea suprafetelor agricole

In aceasta categorie se vor declara toate suprafetele de teren aflate in posesia solicitantului, indiferent ca sunt eligibile sau nu pentru sprijin. In tabel, se va specifica locatia fizica a parcelei respective, suprafata parcelei, ce cultura vegetala urmeaza a fi exploatata si in ce suprafete.

Pentru zonele de interes ecologic se va completa un tabel suplimentar, in care se vor preciza aceste zone si se va specifica tipul suprafetei (terasa, element de peisaj, zona tampon, specie forestiera, teren agricol impadurit).

Detinatorii fermelor care beneficiaza implicit de schema de Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu vor trebui sa calculeze si sa precizeze suprafata culturilor permanente, suprafata pe care se va executa agricultura ecologica si suprafetele pe care se aplica practicile agricole benefice pentru clima si mediu.

Declaratie privind sectorul zootehnic

Aceasta categorie se adreseaza exclusiv subventiilor acordate in sectorul zootehnic iar solicitantul va trebui sa completeze in prima instanta codul ANSVSA al fiecarei exploatatii aflate in proprietatea sa. In continuare, solicitantul va trebui sa specifice locatia fiecarei exploatatii, precizand in acelasi timp adresa completa.

De asemenea, va trebui declarat si numarul de capete animale pe efectiv platit in anii anteriori si tipul de plata solicitat/primit, daca este cazul. In situatia in care animalele sunt transferate in alta exploatatie pe perioada de retinere, va trebui mentionata si acea exploatatie, impreuna cu locatia sa exacta. In continuare, se precizeaza lista cu animalele pentru care se solicita plata in 2018 sau cota de lapte pentru ajutorul national tranzitoriu pe sector lapte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE