APIA, conditii noi de accesare a subventiilor

Facebook
Twitter

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura anunta toti fermierii care vor sa acceseze fonduri europene pentru agricultura ca vor putea depune cererile de finantare incepand cu data de 1 martie, la sediul central APIA sau la centrele regionale ale institutiei.

Pentru anul 2018, schemele de plata suportate sunt: platile directe, platile unice pe suprafata, plata pentru tineri fermieri, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru micii fermieri si ajutoarele nationale tranzitorii.

In acest an, pot beneficia de platile directe sau de masurile de mediu si clima fermierii activi, care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali sau detinatori ai suprafetelor de teren agricol.

Aceleasi reguli se aplica si pentru crescatorii de animale, conform legislatiei in vigoare. Singura schema de plata pentru care nu este necesar statutul de fermier activ este Masura 10 -,,Refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor agricole’’.

Conditii de eligibilitate

Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legumele cultivate in sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,03 ha.

Fermierii care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata pot sa nu le declare in cererea unica, cu conditia ca suprafata insumata a acestor parcele sa nu depaseasca 1 (un) hectar.

De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plata directa bazata pe suprafata, nu au obligatia de a-si declara parcelele agricole, daca suprafata totala nu depaseste 1(un) hectar. In toate cazurile, trebuie declarate toate parcelele agricole şi toate zonele de interes ecologic, conform prevederile legilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE