Dragos Draghicescu, presedintele Directiei Agricole Judetene Dolj a declarat ca peste 3.100 de fermieri din judet s-au inscris in programul ,,Tomate in spatii protejate’’, si astfel, judetul Dolj este primul pe tara, la numarul de legumicultori care se inscriu in acest program, noteaza Agerpres.
Conform presedintelui DAJ Dolj, rosiile produse de fermierii care participa la acest program vor ajunge pe piata la jumatatea lunii aprilie, in conditiile in care cativa dintre ei au inceput deja sa planteze rasadurile de rosii in solarii.
,,Avem inscrisi 3.174 de fermieri in programul de cultivare a tomatelor in spatii protejate. Suntem pe primul loc in tara, pentru ca in judetul Olt este si traditie in cultivarea tomatelor, sunt si conditii de temperatura si sol bune. S-a inceput plantarea in solarii, aveam, pana luni seara, 34 de fermieri – 29 din bazinul legumicol Izbiceni-Giuvarasti si cinci fermieri din Strejesti – care plantasera in solarii. Ei pot scoate pe piata rosii romanesti la jumatatea lunii aprilie’’, a declarat Dragos Draghicescu, presedintele DAJ Dolj.
Draghicescu: ,,In jur de 2.500 de fermieri vor scoate tomate pe piata in lunile aprilie-mai’’
In judetul Dolj, localitatea cu cei mai multi fermieri inscrisi la programul ,,Tomate in spatii protejate’’ a fost Izbiceni. Peste 700 de fermieri s-au inscris la acest program, fermieri care au in total 300 de hectare cu solarii. Ciliceni se situeaza pe locul secund, cu peste 560 de fermieri inscrisi in program.
,,Numarul mare de fermieri inscrisi denota ca programul e de succes, pentru ca banii obtinuti anul trecut au fost investiti in sisteme de incalzire a solariilor, care sa le permita sa produca in extrasezon. Cred ca in ciclul intai vor fi circa 2.500 de fermieri care vor scoate tomate pe piata in lunile aprilie – mai, iar ceilalti fermieri inscrisi vor produce in ciclul al doilea, in toamna’’, mai precizeaza presedintele DAJ Dolj.
Anul trecut, judetul Dolj s-a clasat tot pe primul loc la numarul de fermieri inscrisi in programul ,,Tomate in spatii protejate’’, cand peste 2.400 de fermieri au reusit sa incaseze ajutorul de minimis.
Pentru a sustine producatorii de tomate in sere si solarii, Guvernul a alocat in acest an, suma de 180 de milioane, iar ajutorul de minimis pentru fiecare fermier in parte este de 3.000 de euro pe an.