Petre Daea: „programul de tomate, un succes pentru tara”. Cati bani poate primi un cultivator

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, in acest an au fost livrate pe piata peste 65.000 tone de tomate timpurii. Ministrul considera ca acest lucru ne arata ca programul „Tomata” a fost un succes pentru tara si pentru fermieri, relateaza Agerpres.

„Programul de tomate este un succes pentru tara si pentru toti, pentru ca anul acesta mai mult decat anul trecut ati putut vedea in piete si in unitatile noastre de comercializare toate legumele, dar in mod deosebit tomatele. Daca pana acum un an de zile, sporadic sau deloc, vedeai in supermarketuri legume romanesti, anul acesta nu exista un supermarket, din informatiile pe care le am, sa nu aiba cel putin un sortiment de tomate din productie romaneasca, iar in piete au fost peste tot. Are aceasta ascensiune de la un an la altul, iar pana acum au fost livrate 65.000 de tone de tomate timpurii pe piata”, a spus Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

Daea: programul „Tomata”, accesat de foarte multi tineri

Petre Daea mai spune ca acest program a fost accesat de foarte multi tineri si ca o mare parte dintre acestia au preferat sa se intoarca din strainatate pentru a lucra in agricultura romaneasca.

„Din 16.000 de legumicultori inscrisi, 10.296 sunt tineri, ceea ce inseamna 64,3%, iar dintre acestia 757 au venit acasa. Nu exista vreun judet care sa nu aiba un asemenea exemplu. Toate judetele care au accesat Programul “Tomate” au tineri, cel putin unul care a venit acasa. Cel mai puternic judet din acest punct de vedere este Oltul, care are 2.646 de tineri, din care 145 au venit acasa. Dolj, Galati si Buzau sunt judete, de asemenea, cu numar mare de tineri.

Producatorii au primit peste 150 milioane de lei pentru rosiile livrate

Conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii, peste 15.000 de legumicultori au fost inscrisi in programul de tomate in spatii protejate in primele 7 luni ale anului, iar suprafata totala cultivata a depasit 5.000 de hectare. In primul ciclu al anului 2018, circa 10.000 de legumicultori au livrat peste 65.000 tone de rosii pe piata interna, primind suma totala de 150,7 milioane de lei.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, cu ajutorul caruia producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, se afla in al doilea an de implementare, asigurandu-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona incepand cu luna mai si pana in decembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE