Programul „Tomata” continua si in 2019. Cati bani aloca Ministerul Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), programul de sustinere a cultivatorilor de tomate in spatii protejate va continua si in anul 2019, iar alocarea financiara pentru acesta va fi de 233,19 milioane de lei, adica 50 milioane de euro, noteaza Agerpres.

Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 13.991,4 lei/beneficiar/an, care reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an. De asemenea, valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.

“Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor intr-o singura transa, pe durata Programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, in anul 2019, dupa indeplinirea obligatiilor legale prevazute”, se arata in document.

Cine poate beneficia de acest sprijin financiar

„Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt: producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, valabil pana la data platii ajutorului de stat; producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale; producatorii agricoli persoane juridice”, se mai precizeaza in document.

Conditii de eligibilitate

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, cei care solicita ajutoare de minimis trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate: sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 mp, marcata la loc vizibil, pe care sa se gaseasca inscriptia programului si numele beneficiarului, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul de cerere si sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative privind comercializarea productiei.

„Pentru obtinerea sprijinului, solicitantii inregistrati in Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate si verificati au obligatia sa depuna la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti documente justificative care sa ateste comercializarea productiei de tomate obtinute din spatiile protejate, pana la data de 27 decembrie 2019 inclusiv. Documentele justificative sunt bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare”, se precizeaza in Nota de fundamentare a proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE