MADR: se mareste bugetul pentru programul „Tomata”. Cati fermieri vor beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Sedinta Guvernului din data de 7 decembrie 2018 a fost aprobata o Hotarare care modifica HG nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018.

Pentru asigurarea fondurilor necesare aplicarii schemei in anul 2018, prin actul normativ aprobat astazi, se suplimenteaza suma aferenta ajutorului de minimis pentru produsul tomate in spatii protejate, in vederea realizarii platii tuturor solicitantilor declarati eligibili in cadrul schemei. Astfel, suma alocata pentru anul 2018 va fi 220.021.400 lei. 

 Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, desfasurat in anul 2018, elaborat in baza Programului de Guvernare se afla in al doilea an de implementare bucurandu-se si anul acesta de un real succes in randul producatorilor agricoli cultivatori de tomate in spatii protejate.

Despre programul „Tomata”

Programul „Tomata” a fost lansat in anul 2017, cand au fost acordate fonduri in valoare totala de aproape 25 milioane de euro unui numar de 4.397 producatori. In anul 2018, peste 16.000 de producatori au aplicat la acest program, fiindu-le acordata suma totala de 32,838 milioane de euro.

Datorita succesului sau, Guvernul a decis sa continue acest program si in anul 2019.

Cum putem accesa sprijinul financiar

Schema de ajutor de minimis se acorda intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru sustinerea produsului tomate in spatii protejate.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, cei care solicita ajutoare de minimis trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:

a) sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 mp, marcata la loc vizibil, cu o placa-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care sa se gaseasca inscriptia „Program sustinere tomate, anul 2019, beneficiar numarul ….., Directia pentru Agricultura a Judetului ………../Municipiului Bucuresti”;

b) sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp;

c) sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul de cerere;

d) sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative privind comercializarea productiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE