septembrie 26, 2020

Programul „Tomate in spatii protejate” disponibil si in 2020. Cati bani pot primi fermierii de la stat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Programul de tomate cultivate in spatiile protejate va fi disponibil si in acest an pentru fermieri, resursele financiare de 39,5 milioane de euro fiind alocate integral din bugetul MADR. Suma pe care o poate primi un beneficiar se ridica la 3.000 de euro.

„Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazute de prezenta hotarare sunt in suma de maximum 39.477 mii euro, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 187.500 mii lei, si se asigura din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In situatia in care, dupa centralizarea tuturor situatiilor privind sumele necesare reprezentand ajutor de minimis, se constata depasirea sumei maxime prevazute, valoarea ajutorului de minimis care se acorda per beneficiar poate fi redusa in vederea incadrarii in buget”, se arata in proiectul legislativ.

Conditii de eligibilitate

Toti fermierii care cultiva tomate in spatii protejate si valorifica productia pentru asigurarea necesarului de consum intern vor putea primi suma de 14.248,8 lei pe an, suma ce reprezinta contravaloarea a 3.000 de euro.

Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie sa fie producatori agricoli persoane fizice, care detin atestat de producator, producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale, producatori agricoli persoane juridice.

„Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii si in cele doua exercitii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis in sectorul agricol. Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor intr-o singura transa in anul 2020″, potrivit proiectului MADR.

Pentru a fi eligibili, fermierii mai trebuie sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, marcata la loc vizibil, sa obtina o productie de minimum 2 kilograme de tomate pe metru patrat si sa valorifice, prin documente justificative, o cantitate de minimum 2 tone de rosii.

De asemenea, producatorii trebuie sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate, la data depunerii cererii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE