ANM: deficit pronuntat de apa in majoritatea terenurilor agricole. Starea de vegetatie a culturilor va fi slaba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), starea de vegetatie a culturilor agricole se va prezenta in general medie si slaba, iar majoritatea terenurilor se vor caracteriza printr-un deficit pronuntat de umiditate, noteaza Agerpres.

Dupa spusele specialistilor, in cultura neirigata de porumb, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Exceptie vor face suprafetele agricole din Dobrogea, Muntenia, local din nordul si vestul Banatului, sudul si vestul Crisanei, sudul si estul Olteniei, sudul, sud-estul, estul, izolat in centrul si nord-estul Moldovei, unde se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).

In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, porumbul se va afla in fazele de maturitate lapte (70-100%), ceara (50-100%) si deplina (10-100%) in majoritatea regiunilor agricole.

Floarea-soarelui va parcurge faza maturitatii

La floarea-soarelui va fi posibila definitivarea maturitatii ceara (90-100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) la nivelul intregii tari, precum si izolat recoltarea in zonele de campie, iar in cea mai mare parte a bazinelor specializate sfecla de zahar va parcurge cresterea si acumularea zaharului in radacini.

Culturile de cartof aflate la maturitatea tehnologica (10-100%) se vor recolta pe suprafete agricole extinse. De asemenea, in regiunile afectate de boli si daunatori (mana, gandacul de Colorado), perspectivele de recolta vor fi in continuare diminuate.

Vita de vie va parcurge procesul de coacere ale boabelor

Conform ANM, la pomii fructiferi se va semnala cresterea, coacerea, acumularea zaharului in fructe si recoltarea, iar la vita de vie se vor inregistra coacerea boabelor si acumularea zaharurilor, precum si recoltarea strugurilor de masa.

Prognoza agro-meteo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal la nivelul intregii tari si deosebit de calda in zonele sudice, estice si vestice de campie. Temperatura medie din timpul zilei se va situa intre 17 si 28 de grade Celsius in toate regiunile, cu abateri pozitive de maximum 4 grade Celsius.

Totodata, in majoritatea zonelor de cultura, valorile maxime ale aerului vor fi cuprinsa intre 24 si 34 grade Celsius, in timp ce minimele vor oscila intre 10 si 21 grade Celsius, pe aproape intreg teritoriul agricol, cu cele scazute in depresiunile din estul Transilvaniei. La nivel de precipitatii, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE