Prognoza agrometeo: iata starea de vegetatie a culturilor agricole

Facebook
Twitter

In aceasta perioada se va mentine o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17…30°C, valori mai ridicate cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23…35°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 10…24°C, in majoritatea regiunilor. Instabilitatea atmosferica va fi in continuare accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in cea mai mare parte a tarii. In Dobrogea, local in sud-estul, nordul, estul si nord-estul Munteniei, izolat in sud-estul si estul Moldovei, sud-vestul si sudul Olteniei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, izolat in nord-estul Munteniei, sud-vestul Olteniei si sud-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole, procesele de crestere si dezvoltare vor fi normale in aproape toata tara si chiar intensificate, datorita temperaturilor din aer si sol mai ridicate decat in mod obisnuit, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Totodata, la culturile de toamna semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar la cele intarziate fenologic si pe arealele agricole afectate de seceta pedologica din sudul si sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.

Orzul si graul de toamna vor parcurge predominant alungirea paiului, inspicarea si inflorirea (40-100%), precum si maturitatea in lapte si ceara (10-100%), in special in semanaturile efectuate in perioada optima. Cultura de rapita se va afla la formarea silicvelor si a boabelor in silicve (30-100%) in majoritatea zonelor de cultura, iar in jumatatea de sud a tarii se va declansa maturitatea deplina (10-25%).

Floarea-soarelui va inregistra fazele de formare a primei perechi de Frunze (60-100%), infrunzirea (9-25 frunze) si formarea calatidiului (10-35%), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. La porumb se va definitiva rasarirea (100%), continuandu-se totodata formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (6-15 frunze), in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

La sfecla de zahar din principalele bazine de cultura se vor inregistra dezvoltarea aparatului foliar si ingrosarea axei hipocotile (10-100%). Fenologic, cartoful se va afla la formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare (20-100%), iar soiurile timpurii de consum isi vor continua imbobocirea si inflorirea (10-100%).

In toate plantatiile, la pomii fructiferi se vor semnala cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor. Soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in continuare.

Vita de vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor, precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea la soiurile timpurii de masa din jumatatea de sud a tarii. Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura cu dificultate, in cea mai mare parte a tarii.

Recomandari de specialitate

Efectuarea in continuare a tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in culturile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;

Combaterea buruienilor prin erbicidari si prasile mecanice/manuale la speciile de prasitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE