Conform unei prognoze agro-meteo publicata de ANM, anumite soluri din nordul, nord-estul Moldovei si centrul Dobrogei prezinta deficite moderate de apa, comparativ cu cantitatea normala inregistrata intr-un an normal, noteaza Agerpres.

Si temperatura aerului este diferita de media acestei perioade iar meteorologii declara ca regimul termic al aerului va fi mult mai ridicat decat ar fi normal. In timpul zilei, temperatura medie a aerului va fi cuprinsa intre -6 si 14 grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Minimele pe timpul zilei vor oscila intre -11 si 11 grade Celsius si sunt prognozate precipitatii sub forma de ploi locale dar si mixte (ploi, lapovita si ninsoare). Intensificari temporare ale vantului ar putea fi prezente, in majoritatea regiunilor.

Rezerva de apa in cultura graului, multumitoare

ANM mai precizeaza ca rezerva de apa din culturile de grau pe adancimea 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de nivelul optim, pe intreg teritoriul tarii. Cele mai mari deficite de umiditate din sol se vor inregistra cu precadere in  nord-estul Moldovei si in centrul Dobrogei.

Temperatura aerului va influenta dezvoltarea anumitor culturi de toamna si va determina o crestere lenta a acestora. Acest fenomen se va prezenta indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

Orzul si graul de toamna vor rasari in cateva zile

Rasarirea, infratirea si aparitia frunzei a treia la orz si graul de toamna se vor produce in perioada imediat urmatoare, pentru cea mai mare perioada a tarii. Rapita va ajunge la un stadiu de infrunzire de 6-11 frunze si va prezenta o stare de vegetatie in general buna si medie.

Totusi, pentru culturile infiintate in afara perioadei optime, starea de vegetatie va fi medie si slaba.

Pentru speciile pomicole si viticole, starea de vegetatie se va mentine inca, inregistrand in continuare starea de repaus biologic in intreaga tara. Toate lucrarile agricole se pot desfasura in parametrii normali, mai putin in zilele cu precipitatii.