APIA, norme de respectat pentru oricine acceseaza fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a publicat recent noile norme de ecoconditionalitate pentru anul 2018, norme pe care orice solicitant de subventii sau de alte tipuri de fonduri europene va trebui sa le respecte.

Prezentele norme contin anumite cerinte legale in materie de gestionare dar si standarde privind bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC). Cerintele GAEC sunt grupate  pe subdomenii: mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor, sanatatea publica, sanatatea animalelor, sanatatea plantelor si bunastarea animalelor.

Norme privind apa

Beneficiarul sprijinului european se obliga sa protejeze apele impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, sa mentina benzile tampon din vecinatatea apelor de suprafata, sau sa infiinteze unele, in cazul in care terenul agricol este situat in vecinatatea apelor de suprafata si nu este delimitat prin fasii de protectie.

Mai mult, vor trebui respectate si prevederile legale in cazul utilizarii apei pentru irigatii, fiind interzisa deversarea directa sau prin descarcarea pe teren si infiltrarea in sol a produselor ce contin substante periculoase utilizate in agricultura.

Norme privind solul

Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei. Beneficiarul va trebui si sa gestioneze terenul intr-o maniera in care se va limita eroziunea.  

Lucrarile solului, inclusiv semanatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel. Detinatorul terenului nu va putea incendia miristile arabile, fiind obligat sa mentina nivelul de materie organica din sol.

Biodiversitate

Prin aceasta norma, beneficiarii care urmeaza sa incaseze subventii sau alte tipuri de fonduri europene se obliga sa nu afecteze habitatele naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica prin activitatile agricole intreprinse.

Intretinerea peisajului inconjurator

Prin aceasta norma, beneficiarul este obligat sa pastreze elementele de peisaj, incluzand arborii izolati si terasele existente pe terenul agricol, luand masuri adecvate pentru a preveni instalarea vegetatiei nedorite si asigurarea unui nivel minim de intretinere a terenului agricol.

In elementele de peisaj intra atat arborii izolati  cat si terasele existente pe terenul agricol. De asemenea, fermierii vor trebui sa previna instalarea vegetatiei nedorite pe terenul agricol, inclusiv pe terenul agricol necultivat.

Siguranta alimentara    

Solicitantul va trebui sa respecte toate principiile generale ale legislatiei alimentare si procedurile in domeniul sigurantei produselor alimentare. De asemenea, beneficiarul nu va putea utiliza substante cu efect hormonal sau tireostatic sau substante betaagoniste in cresterea animalelor.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE