APIA, probleme la acordarea subventiilor. Curtea de Conturi ia masuri

Facebook
Twitter

Ultimele controale efectuate la sediul central al APIA au aratat ca mai multe sume acordate fermierilor sub forma de ajutoare tranzitorii, dar si unele sume incasate de la acestia sub forma de titlu de debite nu au fost inregistrate corect in contabilitate si pana la aceasta data sunt considerate incasate nelegal, noteaza Agerpres.

Conform informatiilor reiesite din control, contul ,,Sume de primit de la MADR – bugetul de stat’’, in valoare de 1,385 miliarde de lei, prezinta un sold nereal, pentru situatiile financiare intocmite la 31 decembrie 2016.

Probleme au fost sesizate si la rulajul debitor al contului ,,Finantare de la bugetul de stat a subventiilor’’ si rulajul creditor al contului ,,Rezultatul reportat’’, unde suma de 217.000 lei a fost majorata intr-un mod nejustificat.

,,(…) nu au fost respectate in totalitate prevederile legale cu privire la organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, intrucat informatiile obligatorii cu privire la gestiunile supuse inventarierii nu au fost prevazute in deciziile emise pentru organizarea inventarierii anuale a patrimoniului; nu au fost verificate si confirmate soldurile pentru conturile contabile de creante si datorii cu bugetul statului’’, se arata in raportul CC.

CC: ,,APIA a platit renta viagera fara sa verifice dosarele’’

Conform concluziilor reiesite din controlul CC, APIA a achitat in 2015-2016, renta viagera aferenta campaniilor 2010, 2011 si 2012, fara sa solicite beneficiarilor anumite documente justificative sau sa verifice dosarele de renta. Din cauza acestui lucru, s-a ajuns la plata unor sume pentru care s-a prescris dreptul la actiune al beneficiarului si a fost nevoie de cheltuieli postale nejustificate.

,,Din analiza dosarelor de renta viagera a rezultat ca APIA nu a analizat toate documentele existente in dosarele depuse de rentieri, astfel ca nu s-a sesizat faptul ca unele carnete de rentier nu sunt vizate anual si ca, in unele cazuri, datele de identificare ale solicitantului de renta nu sunt identice in toate documentele depuse’’, se mai arata in raport.

Probleme si la centrele judetene

Controalele expertilor CC au descoperit nereguli si la nivelul centrelor judetene, unde ordonatorii tertiari de credite au efectuat in mod eronat anumite inregistrari contabile, nu au inregistrat anumite tranzactii in evidenta contabila. De asemenea, au mai fost descoperite neconcordante in evidentele contabile.

,,Centrele judetene au platit nelegal ajutoare nationale tranzitorii (OUG nr. 3/2015) in suma totala de 1,361 milioane de lei, catre beneficiari care erau decedati la data efectuarii platii ajutorului de stat sau care au prezentat documente justificative neconforme/lipsa pentru a atesta dreptul la sprijin’’, se mai precizeaza in raportul CC.

In incheiere, Curtea de Conturi a emis anumite recomandari catre APIA prin care le sugereaza sa efectueze verificari de specialitate atat la sediul central APIA cat si la toate centrele judetene. Prin aceste verificari, reprezentantii APIA ar trebui sa descopere orice incalcare a legislatiei si orice iregularitate financiara care a efectuat bugetul de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE