Subventii pentru cultivatorii de tomate. Iata ce suma putem primi

Facebook
Twitter

Conform sefului MADR, programul de cultivare a tomatelor in spatii protejate continua si in acest an, iar bugetul total pentru 2018 se ridica la 180 milioane de lei, similar cu bugetul de anul trecut. Cu toate acestea, numarul fermierilor care vor sa acceseze acest sprijin este de doua ori mai mare fata de anul trecut, noteaza Agerpres.

,,Avem si in acest an un buget de 180 de milioane de lei, dar daca anul trecut erau vreo 4.000 si ceva de beneficiari care au dus ciclul pana la sfarsit, pana la aceasta data anul cifra este dubla: peste 9.000 de fermieri doritori, de cultivatori de tomate in spatii protejate’’, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Daea a mai explicat ca anul trecut, MADR a reusit sa ofere sprijin tuturor solicitantilor iar drept rezultat, piata romaneasca a fost suplimentata cu peste 50.000 de tone de rosii, doar in extrasezon.

,,Le-am dat imediat banii si am reusit sa aducem pe piata peste 50.000 de tone de tomate produse in Romania in extrasezon. Un lucru extraordinar de important, deoarece consumul din Romania se realizeaza din patru surse. Prima, tomatele din sere – unde avem o suprafata destul de mica pentru ca s-au distrus de-a lungul vremii si se vede asta cu ochiul liber. Cea de-a doua sursa este cea din spatii protejate, din solarii neincalzite, a treia sursa, din camp, care are o perioada scurta datorita variatiei temperaturii si umiditatii, iar cea de-a patra: importul’’, mai spune ministrul.

Romania, importuri substantiale de tomate

In primele noua luni ale anului 2017, Romania a importat o cantitate de aproape 60.000 de tone de rosii, fara a avea exporturi semnificative la acest aliment. Programul de cultivare a tomatelor in spatii protejate isi propune sa creasca productia de rosii din tara noastra, astfel incat sa poata acoperi cererea interna.

Conform ministrului agriculturii, si in 2018 prin acest program, beneficiarii vor putea incasa ajutorul de minimis in valoare de 3.000 euro pe an. In Romania, consumul mediu de tomate pe locuitor se ridica la 31 de kilograme pe an, mai mic decat media europeana de 34,5 kg.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE