Guvernul schimba modul de acordare a subventiilor. Aproape un milion de fermieri vor fi afectati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noile directive ale Politicii Agricole Comune impun si modificarea legilor la nivel national, pentru a reglementa modul de acordare al subventiilor. Astfel, Guvernul Romaniei a elaborat recent o Ordonanta de Urgenta prin care sa creeze un cadru legislativ adecvat pentru absorbtia fondurilor europene.

Pentru ca sesiunea de depunere a cererilor pentru plati directe incepe la 1 martie, Guvernul a hotarat sa adopte acest pachet de masuri cat mai repede, pentru a asigura un interval de timp suficient in care fermierii sa se poata conforma.

Pe langa sincronizarea cu legislatia europeana, aceste noi reglementari urmaresc sa simplifice si sa flexibilizeze anumite conditii de eligibilitate dar si sa faciliteze accesul tinerilor fermieri la platile destinate lor.

Principalele modificari din Ordonanta de Urgenta

– parloaga inseamna teren arabil necultivat pe durata unui an, intretinut in bune conditii agricole si de mediu, pe care se efectueaza activitatea minima asa cum este definita la art. 2 alin. (2) lit. c) din ordonanta. Perioada in care terenul este lasat in parloaga este de minim 6 luni intr-un an calendaristic si acopera lunile aprilie-septembrie.

– teren in pregatire pentru culturi permanente inseamna teren pe care urmeaza sa se infiinteze culturi permanente si pe care se desfasoara activitate minima. Regimul de teren in pregatire pentru culturi permanente poate fi mentinut pe o perioada de maximum 3 ani, care incepe cu anul primei declarari a acestuia pentru schema de plata unica pe suprafata.

– efectuarea unei activitati minime pe suprafetele agricole, mentinute in mod obisnuit intr-o stare adecvata pentru pasunat sau pentru cultivare, prin realizarea a cel putin o taiere anuala de intretinere si, respectiv, cel putin o cosire anuala a ierburilor dintre randuri sau o lucrare anuala de intretinere a solului, in cazul viilor si livezilor.

– Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta pentru gestionarea fondurilor Uniunii Europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, respectiv Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA), Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR) si fondurilor din bugetul national aferente FEGA si FEADR, incluzand elaborarea legislatiei specifice.

Terenul pentru care accesam subventia, noi conditii de eligibilitate

Hectar eligibil inseamna:

a) orice suprafata agricola a exploatatiei care este utilizata pentru o activitate agricola; sau

b) orice suprafata care a dat dreptul la plati in 2008 in cadrul schemei de plata unica pe suprafata si care pe durata angajamentului relevant al fermierului individual, este impadurita in temeiul legislatiei in vigoare.

De asemenea, sunt considerate zone de interes ecologic:

a) terase;

b) elemente de peisaj – garduri vii/fasii impadurite/arbori in aliniament, arbori izolati, palcuri arbustive din zona de campie, iazuri, rigole;

c) zone tampon situate pe marginea apelor curgatoare sau statatoare si margini de camp;

d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de productie;

e) terenuri impadurite prin masura 221 “Prima impadurire a terenurilor agricole” din cadrul PNDR 2007-2013, prin submasura 8.1 “Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” din cadrul PNDR 2014-2020 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 43 alineatele (1), (2) si (3) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 sau ale articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013;

f) zone cu culturi secundare sau strat vegetal;

g) zone cu culturi fixatoare de azot;

h) zone cu Iarba elefantului-Miscanthus.

Sistemul de plata pentru tinerii fermieri, modificat

Plata pentru tinerii fermieri se acorda fiecarui fermier pentru o perioada de cinci ani, incepand de la prima depunere a cererii de plata pentru tinerii fermieri, cu conditia ca depunerea cererii sa aiba loc in termen de 5 ani de la data stabilirii conform alin (2) lit. a). Perioada de 5 ani se aplica de asemenea fermierilor care au beneficiat de plata pentru tinerii fermieri pentru cererile depuse inainte de anul de cerere 2018.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE