Noi obligatii pentru vanzatorii din piete. Cum vor fi afectati producatorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei noi legi adoptate de Camera Deputatilor, vanzatorii de produse agroalimentare din piete vor trebui sa modifice etichetele produselor si sa specifice data la care a fost procurat/cules produsul, pretul si localitatea din care produsul respectiv a fost cules/procurat.

De asemenea, vanzatorii vor trebui sa-si afiseze si o copie dupa certificatul de producator la locatia tarabei sau a standului unde isi comercializeaza produsele si o copie dupa fila din carnetul de comercializare vizata anual in cazul producatorilor persoanelor fizice sau copie dupa certificatul de inregistrare la Registrul Comertului pentru persoanele juridice.

Conform legii, eticheta va trebui sa fie ,,un material scris, imprimat, inscris la vedere, in mod vizibil, lizibil si usor de inteles, cu scopul de a le oferi cumparatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa le permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare’’.

Spatiu exclusiv de vanzare pentru producatori

Administratorii pietelor vor avea responsabilitatea de a informa autoritatile in cazul in care comerciantii refuza sa completeze noile etichete conform noilor prevederi legislative si sa isi afiseze copiile dupa documente.Se mentine insa prevederea conform careia minim 40% din spatiul de vanzare din orice piata trebuie rezervat in exclusivitate producatorilor agricoli.

De ce este necesara noua lege

Prin aceasta noua lege, Parlamentul doreste sa ofere cumparatorului informatii clare despre orice produs agroalimentar, cum ar fi originea produsului, data la care acesta a fost cules si ce calitate are persoana care comercializeaza produsul (vanzator sau producator).

Legea, votata de 214 parlamentari, urmeaza sa fie trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare si va intra in vigoare la scurt timp dupa.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE