Mai multe terenuri agricole vor fi scoase din uz, chiar si fara acordul proprietarilor. Iata motivul

Facebook
Twitter

Conform unui proiect de hotarare de Guvern, toate terenurile aflate pe traseul conductei BRUA nu vor mai putea fi folosite in scopuri agricole, chiar si daca proprietarii nu sunt de acord cu acest lucru. Lista terenurilor din extravilan care vor fi scoase din circuitul agricol este publicata pe site-ul Ministerului Energiei, noteaza Agerpres.     

,,Terenurile inscrise in anexa la proiectul de hotarare a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fara a fi necesara obtinerea acordului detinatorului terenului’’, se precizeaza in respectivul proiect de hotarare.

Conform Legii nr. 185/2016, implementarea unor proiecte de importanta nationala da dreptul autoritatilor de a scoate din uz terenurile extravilane care se intersecteaza cu proiectele respective, fara a mai fi nevoie de un acord din partea proprietarului terenului.

Conducta, construita pe teritoriul a 10 judete

Conducta va fi construita pe directia sud-est-vest si va traversa teritoriul a 10 judete: Giurgiu, Teleorman, Arges, Olt, Dambovita, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Timis.

Culoarul conductei BRUA a tinut cont de localizarea actualelor conducte de transport gaze naturale, iar conducta va fi paralela cu acestea pe circa 80% din suprafata totala.

,,De-a lungul traseului, pe cele 10 judete, conducta de transport gaze traverseaza urmatoarele tipuri de terenuri: arabil, pasuni curate, pasuni cu pomi, pasuni cu tufarisuri si maracinisuri, pasuni impadurite, pajisti cultivate, vie, vii hibride, vii nobile, livezi clasice, pepiniere pomicole, livada intensiva, livada arbusti fructiferi, fanete curate, faneata cu tufarisuri si maracinisuri, faneata cu pomi, faneata impadurita, gradina, gradini de legume, alte terenuri, drumuri, cai ferate, ape curgatoare, canale, neproductive, nisipuri zburatoare, mocirle si smarcuri, saraturi cu crusta, padure, tufarisuri si maracinisuri, curti si constructii’’, se mai arata in document.

Proprietarii de terenuri cer lamuriri

Persoanele afectate in mod direct de desfasurarea acestui proiect au solicitat lamuriri de la Transgaz, autoritatea care se va ocupa de implementarea proiectului. Ei au cerut mai multe detalii si lamuriri cu privire la impactul pe care il va avea proiectul asupra tuturor persoanelor implicate si mai ales asupra mediului inconjurator.

,,Sintetic, principalele observatii/intrebari ale publicului in cadrul dezbaterilor au vizat aspecte privind despagubirile pentru terenurile afectate de proiect, extinderea retelei de distributie a gazelor in localitati, data inceperii lucrarilor, locatia de unde vor incepe lucrarile, modul de abordare al situatiei in care proprietarul terenului nu e de acord cu traseul conductei, la ce distanta fata de conducta pot fi construite anexe agricole, refacerea terenului afectat de lucrari, masura in care terenul poate fi utilizat dupa implementarea proiectului, perioada de executie a proiectului, modificarea pretului gazului, ce fel de utilaje se folosesc in executia lucrarilor, terenul intravilan afectat de proiect, lucrarile sa fie realizate corect astfel incat sa nu fie afectate terenurile, pozitionarea conductei in raport cu diferite repere, locuri de munca create pentru locuitori, utilizarea terenului dupa montarea conductei, traseul conductei’’, se mai precizeaza in document.

Conform explicatiilor din proiectul de lege, proiectul Brua nu va presupune efectuarea de sapaturi de mare adancime care sa duca la alterarea patului geologic sau alte efecte cu impact potential negativ asupra geologiei sau asupra agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE